Dijas-Kanel: Embargo je zločin protiv čovječnosti, odnosi sa SAD nazaduju

Dolazak Donalda Trampa za predsjednika obilježio je novo zahlađenje s ponovnim uvođenjem sankcija u novembru 2017. i zatim nerazjašnjena epizodama s zdravstvenim problemima američkih diplomata na Kubi zbog čega je smanjen broj Amerikanaca u diplomatskoj misiji u Havani
70 pregleda 0 komentar(a)
Migel Dijas-Kanel, Foto: Reuters
Migel Dijas-Kanel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2018. 06:58h

Odnosi između Kube i SAD nazaduju od dolaska Donalda Trampa u Bijelu kuću, rekao je kubanski predsjednik Migel Dijas-Kanel u intervjuu za televiziju Telesur.

"Odnosi danas nazaduju. I dalje održavamo puteve dijaloga i naš stav je da ne odbacimo ni jedan mogući trenutak za dijalog, ali to treba da bude između jednakih, treba da nas poštuju a ne da uslovljavaju naš suverenitet", rekao je sinoć kubanski vođa koji je na čelu Kube naslijedio Raula Kastra u aprilu ove godine.

Kuba i SAD ponovo su uspostavile odnose jula 2015. poslije više od 50 godina prekida međutim američki Kongres je zadržao ekonomski embargo na snazi od 1962. godine, protiv volje tadašnjeg predsjednika Baraka Obame.

Dolazak Donalda Trampa za predsjednika obilježio je novo zahlađenje s ponovnim uvođenjem sankcija u novembru 2017. i zatim nerazjašnjena epizodama s zdravstvenim problemima američkih diplomata na Kubi zbog čega je smanjen broj Amerikanaca u diplomatskoj misiji u Havani.

Predsjednik Dijas-Kanel rekao je da Kuba nije nikog napala a odbacio je i svaku moguću umiješanosti Rusije u napade, što su pominjali neki listovi.

"To je nemoguće imamo suviše etike da bi od nekog tražili da napadne nekog drugog", rekao je on. Ponovio je da embargo ima katastrofalne posljedice na Kubu.

"Glavna prepreka za razvoj ostrva je embargo koji su uvele SAD. To je brutalna praksa, zločin protiv čovječnosti, protiv našeg naroda. To je narod osuđen da umre od gladi", rekao je on. Dodao je: "Mi želimo da živimo u normalnim uslovima za jednu zemlju, jer ne predstavljamu prijetnju nikome".

Preporučujemo za Vas