Al Džazira objavila dokumenta o mirovnim pregovorima

Ako dokumenti budu potvrđeni i iz nezavisnih izvora, riječ je o najvećem "curenju" dokumenata u istoriji bliskoistočnog mirovnog procesa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2011. 10:50h

Arapska satelitska televizijska mreža Al Džazira objavila je sadržaj, kako tvrdi, nekoliko stotina dokumenata o bliskoistočnim mirovnim pregovorima koji obuhvataju period duži od 10 godina, javlja BBC.

Al Džazira tvrdi da se, pored ostalog, iz dokumenata vidi da su palestinski pregovarači 2008. godine tajno dozvolili izraelsku aneksiju djelova istočnog Jerusalima, prenosi BETA.

Ako dokumenti budu potvrđeni i iz nezavisnih izvora, riječ je o najvećem "curenju" dokumenata u istoriji bliskoistočnog mirovnog procesa.

Gardijan koji će uz Al Džaziru, objavljivati sadržaj dokumenata, piše da oni ukazuju na "često velike razlike između privatno i javno izrečenih stavova", uglavnom palestinskih, ali u nekim slučajevima i izraelskih lidera.

Prema pisanju Gardijana, ta dokumenta pružaju "slikovit uvid u raspad sada gotovo sigurno mrtvog 20-ogodišnjeg mirovnog procesa".

"Teško je reći ko je ispao najgori", piše list.

"Slabi i kukavični palestinski lideri, pristojni na riječima ali puni prezira na djelu Izraelci ili Amerikanci čija se neutralnost sastoji od iživljavanja nad slabijim i podilaženja jačem".

"Svi zajedno su zavjerenici u izgradnji, u najboljem slučaju marionetske, a u najgorem, okupirane palestinske države. Potrebno je biti neizlječivi optimista i vejrovati da je obnova mirovnog procesa poslije svega ovoga uopšte moguća", piše Gardijan po čijoj će ocjeni ipak najveći gubitnik biti Palestinska uprava Mahmuda Abasa.

List ocjenjuje da je "poslije svih ustupaka na koje je bila spremna tokom pregovora, od aneksije djelova istočnog Jerusalima preko prava izbeglica na povratak, do tijesne saradnje sa izraelskim obavještajnim službama, Palestinska uprava nepovratno izgubila povjerenje običnih Palestinaca".

Al Džazira posjeduje 1.600 tajnih palestinskih dokumenata

Al Džazira tvrdi da je došla u posjed oko 1.600 tajnih palestinskih dokumenata iz više izvora tokom nekoliko mjeseci i da pokrivaju period od priprema za mirovni samit u Kemp Dejvidu 2000. godine pod posredstvom tadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona do prošle godine i tajnih pregovora sa višim zvaničnicima i predstavnicima administracije predsjednika Baraka Obame.

Najveći dio dokumenata su bilješke i transkripti sastanaka koje su pravili zvaničnici palestinskog odjeljenja za podršku pregovorima koje pruža tehničku i pravnu pomoć palestinskim pregovoračima.

To odjeljenje je dobilo veliku finansijsku pomoć od britanske vlade i instituta Adam Smit.

Ostali dokumenti, kako piše Gardijan, potiču iz obavještajnih agencija Palestinske uprave koje takođe, dodaje list, primaju veliku pomoć od SAD i Britanije.

Bonus video: