Sudanska dijaspora glasala za otcjepljenje

Prvi rezultati sa referenduma za otcjepljenje Južnog Sudana pokazuju da je njihova dijaspora u Evropi većinom glasala za nezavisnost.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 08:38h

Glasači u Sudanu pozdravili su rezultat koji govori da je više od 97% od 640 birača je glasalo u korist nove države.

Bivši američki predsjednik Džimi Karter, koji je predvodio posmatračku misiju na referendumu, predpostavio je da odziv može dostići 90 odsto i da se čini kako je jug najvjerovatnije glasao za nezavisnost.

“Osjećam se rasterećeno jer je ovo ono za šta smo se borili 21 godinu”, kazao je južnjak Ajen Deng.

Referendum je kruna mirovnog dogovora iz 2005. godine, kojim je okončan višedecenijski građanski rat između uglavnom muslimanskog sjevera i juga, gdje su uglavnom hrišćani i ljudi tradicionalnih uvjerenja.

Zvaničnici sa sjevera se izgleda sve više mire sa gubljenjem naftom bogatog juga – koji čini četvrtinu teritorije države – što ublažava strah od izbijanja novih sukoba.

Karter, koji predvodi jednu od najvećih posmatračkih misija, rekao je reporterima u Kartumu da je nekoliko centara registrovalo izlaznost od sto odsto i da već broje glasove.

“Već znamo da je na jugu izlaznost u prosjeku 90 odsto”, kazao je Karter.

U nekoliko centara gdje je počelo brojanje, on je kazao da su glasovi “bili gotovo jednoglasni u korist odvajanja sa svega nekoliko listića protiv”.

“Vrlo je vjerovatno da će rezultat referenduma biti u korist odvajanja”, kazao je Karter, ali dodao da niko ne bi trebalo da prejudicira ishod.

Glasanje zadovoljilo međunarodne standarde

Najmanje 60 odsto registrovanih birača moralo je da učestvuje na izborima kako bi rezultat bio važeći. Taj broj je dostignut već četvrtog dana glasanja, saopšteno je iz organizacione komisije.

Karter je takođe kazao da je glasanje vjerovatno zadovoljilo međunarodne standarde a iz Kartuma je poručeno da će priznati rezultate, što znači da južnjaci sada samo čekaju proslavu svog dana nezavisnosti, vjerovatno devetog jula.

Bivši američki predsjednik dao je manji značaj prijetnjama protestima na sjeveru nakon glasanja.

“Nadam se da će opozicione partije na sjeveru prisustvovati konsultacijama sa partijom predsjednika Omara Hasana al-Bašira i da će se pripremiti za izmjene ustava”, kazao je.

Studenti su se sukobili sa policijom u Kartumu i dva grada na sjeveru u srijedu u četvrtak na protestima zbog rasta cijena, proizvoda ekonomske krize koja je pogoršana strahovima od posljedica gubljenja juga.

Borci za nezavisnost juga su opisali glasanje kao šansu da se oslobode višedecenijske represije sa sjevera.

Bašir je u govoru u državi Kartum kazao da ni sjever ni muslimani nikada nisu vršili represiju nad jugom, već su podjele prije nasljeđe bivše kolonijalne sile, Velike Britanije.

“Jug predstavlja teret za Sudanu od nezavisnosti do danas”, kazao je na državnoj televiziji.

Bonus video: