Poplavni talas dostigao vrhunac

Brizbejn, sa dva miliona stanovnika, liči na jezero puno blata, a oko 12 hiljada kuća je pod vodom, posebno u predgrađima koja su na nižoj nadmorskoj visini.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 08:43h

Poplavni talas u australijskoj saveznoj državi Kvinslendu dostigao je vrhunac, a mnogi djelovi grada Brizbejna poplavljeni su.Brizbejn, sa dva miliona stanovnika, liči na jezero puno blata, a oko 12 hiljada kuća je pod vodom, posebno u predgrađima koja su na nižoj nadmorskoj visini. Rijeka Brizbejn dostigla je nivo od 4,4 metra, metar niže nego prilikom katastrofalnih poplava 1974. godine.

Australijski hidrolozi navode da je to vrh poplavnog talasa, nakon čega će voda početi da se povlači, prenosi RTS. Guverner Kvinslenda Ana Blaj upozorava na tešku situaciju, navodeći da je situacija i dalje opasna.„Na hiljade stanovnika Brizbejna probudio se jutros i vidjelo potpuno razorene kuće, firme. Vidjeli smo da je priroda načinila šokantnu i užasnu štetu. Australijanci trenutno žive, rekla bih, u poslijeratnoj zoni", kazala je ona.U Brizbejnu je 118 hiljada zgrada bez struje, putevi i pruge su poplavljeni, a na ulice se sliva smeće iz kanalizacije. Dramatično je bilo i u gradu Tuvumbi.

Cijela oblast oko Brizbejna biće pod poplavom sve do početka naredne sedmice, a gradu i drugim djelovima savezne države Kvinslend predstoje godine obnove, saniranja materijalne štete od najkatastrofalnijih poplava u proteklih 118 godina.

Bonus video: