Poplavni talas nadire u Brizbejn, ugroženo 20.000 domova

Lokalni mediji pišu da će nivo poplave biti najviši sjutra, u ranim jutarnjim satima, i da će se on zadržati sve do subote. Predviđa se da će vodostaj premašiti rekordnih 5,45 metara.
0 komentar(a)
Brizbejn, poplave, Foto: Beta
Brizbejn, poplave, Foto: Beta
Ažurirano: 12.01.2011. 08:32h

Veliki poplavni talas stigao je na ulice Brizbejna, trećeg najvećeg grada u Australiji, i očekuje se da će voda prodrijeti u 20.000 domova, javljaju svjetski mediji.Britanski Bi-Bi-Si (BBC) javlja da centar Brizbejna, u kojem više nema struje, liči na "grad duhova", a vlasti pozivaju građane da se evakuišu ili da ostanu u svojim kućama.Dotok električne energije namjerno je prekinut kako bi se spriječilo da dođe do požara ukoliko voda poplavi generatore. Prodavnice su zatvorene, i stanovnicima se dijele džakovi sa pijeskom.Prema pisanju lista Brizbejn kurijer mejl, 50 gradskih predgrađa biće pogodjeno poplavama tokom dana. Taj list prenosi i riječi gradonačelnika Kembela Njumana da će neki djelovi grada u potpunosti biti poplavljeni.Rijeka Brizbejn, koja vijuga kroz istoimeni grad sa oko dva miliona stanovnika, izlila se na nekoliko mesta, i očekuje se da će više od 6.500 građana potražiti utočište u tri evakuaciona centra.

Vodostaj će premašiti 5,45 metara

Lokalni mediji pišu da će nivo poplave biti najviši sjutra, u ranim jutarnjim satima, i da će se on zadržati sve do subote. Predviđa se da će vodostaj premašiti rekordnih 5,45 metara iz vremena prethodne katastrofalne poplave koja je Brizbejn zahvatila 1974. godine.Poplave u Kvinslendu traju od kraja novembra i do sada su usmrtile najmanje 22 ljudi, a pogođena je oblast veća od Francuske i Njemačke zajedno.

Za 2 dana 12 mrtvihBujica blatnjave vode, potaknuta snažnim kissama, prije dva dana je poput cunamija protutnjala kroz dolinu Lokjer i gradić Tuvumba, usmrtivši 12 ljudi, javlja agencija Asošijeted pres, koja takođe navodi da spasioci tragaju za 67 nestalih.

Bonus video: