RACIJE U BUTANU

Policija upada u kuće pušača da iskorijeni pušenje

Najnoviji zakon, izglasan u Butanu, koji policiji dozvoljava pretres kuća pušača, trebalo bi iskorijeniti tu lošu naviku
160 pregleda 0 komentar(a)
Butan, zabrana pušenja, Foto: Reuters
Butan, zabrana pušenja, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2011. 15:45h

Najnoviji zakon, izglasan u Butanu, koji policiji dozvoljava pretres kuća pušača, trebao bi iskorijeniti tu lošu naviku.

Za te potrebe policija uvježbava i posebne pse koji mogu nanjušiti duvan, a sve u pokušaju da postane prva zemlja bez pušača u svijetu. Budistički Butan, gdje se pušenje smatra lošim za karmu, zabranio je prodaju cigareta 2005., no zbog raširenog krijumčarenja cigareta iz susjedne Indije zabrana nije postigla očekivane rezultate.

Najnoviji zakon, koji policiji dozvoljava pretres kuća pušača, trebao bi iskorijeniti tu lošu naviku oštrim kaznama od pet godina zatvora za vlasnike trgovina koji prodaju cigarete, kao i za pušače koji nemaju carinsku potvrdu o uvozu cigareta.

Pušenje u privatnim prostorima nije zabranjeno u toj himalajskoj kraljevini, ali budući da je prodaja cigareta zabranjena, pušači mogu popušiti 200 cigareta ili 150 grama duvana mjesečno, koliko se može zakonito uvesti. Kad policija to od njih zatraži, moraju pokazati carinsku potvrdu.

Zakon glatko prošao u parlamentu

Agencija za nadzor narkotika počela je s racijama tokom kojih službenici upadaju u kuće ako uoče da u njima neko puši ili ako posumnjaju da se u njima nalazi prokrijumčareni duvan. Ilegalna prodaja cigareta, nekad glavni izvor prihoda malih trgovina, gotovo je potpuno nestala, jer vlasnici kažu da bi teško mogli sakriti duvan od posebno uvježbanih pasa.

Zakon je glatko prošao u parlamentu u kojem opozicija ima samo pet od ukupno 65 mandata. Butanski premijer Jigmi Y. Thinley ipak smatra da se zakon ne može nazvati drakonskim i ističe da je prošao zahvaljujući 'kolektivnoj mudrosti' parlamentarnih zastupnika.

Preporučujemo za Vas