U Rusiji uhapsili 35 opozicionara

Najmanje 35 predstavnika opozicije privedeno je danas u Moskvi tokom skupa koji su vlasti zabranile
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 17:41h

,,Najmanje 35 učesnika nedozvoljenog skupa ispred zatvora u Moskvi je privedeno", rekao je predstavnik policije a prenosi agencija RIA novosti i dodaje da će privedeni dobiti da plate kaznu.

Članovi opozicije okupili su se kako bi podržali Nemcova koji je uhapšen 31. decembra na skupu opozicije u Moskvi. On je 2. januara osuđen na 15 dana zatvora zbog neposlušnosti prema pripadnicima snaga bezbijednosti.

Tri druga lidera opozicije Eduard Limonov, Konstantin Kosijakin i Ilija Ijačin izdržavaju takođe kazne od pet do deset dana zatvora zbog prisustva na opozicionom skupu.

Svi su uhapšeni 31. decembra na skupu, koji se održava svakog 31. u mesecu kao aluzija na član 31 Ustava koji garantuje pravo na okupljanje.Ruska policija je tada saopštila da je privela 68 osoba u Moskvi i 50 na istom skupu u Sankt Peterburgu.

U Moskvi vlada određena konfuzija zbog okupljanja 31. decembra, jer je skup koji je organizovao Nemcov bio odobren, a drugi skup na istom mestu na čelu s Limonovim, zabranjen.

SAD su ranije izrazile žaljenje zbog hapšenja Nemcova. ,,Predsjednik Barak Obama se sastao sa Nemcovim u Moskvi u julu 2009 i nastavlja da se divi njegovom radu u promovisanju demokratskog razvoja u Rusiji", rekao je u ponedjeljak Majkl Hamer- portparol Savjeta za nacionalnu bezbijednost

Bonus video: