Naftne kompanije ponovo mogu da buše dno Meksičkog zaliva

Američka vlada je saopštila da to nije kršenje ranijeg obećanja da će postaviti striktnije uslove za podvodnu eksploataciju, jer se odluka odnosi na kompanije koje su već započele bušenja morskog dna.
87 pregleda 0 komentar(a)
Meksički zaliv, Foto: Vijesti online
Meksički zaliv, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 04.01.2011. 10:19h

Američka adminsitracija je najavila da će dozvoliti da 13 naftnih kompanija ponovo počnu bušenje morskog dna na velikim dubinama, bez bilo kakvih novih ekoloških studija, što je bilo postavljeno kao uslov nakon isticanja nafte u Meksičkom zalivu.

Vlada je saopštila da to nije kršenje ranijeg obećanja da će postaviti striktnije uslove za podvodnu eksploataciju, jer se odluka odnosi na kompanije koje su već započele bušenja morskog dna.

Administracija je to bila najavila nakon katastrofe nastale isticanjem nafte iz izvora kompanije “Britiš petroleum”, u aprilu prošle godine, kada je uveden i moratorijum na podmorsku ekspoataciju nafte u Meksičkom zalivu.

Iako je ta odluka ukinuta u oktobru, bušenje morskog dna na dubinama većim od 5.000 stopa (1,5 km) još nisu otpočela.

Sada u vladi samo kažu da tih 13 kompanija moraju da se povinuju novim pravilima prije nego što obnove rad na 16 bušotina u Meksičkom zalivu. Od tog broja, 13 bušotina su istraživačke, kako bi se ustanovilo da li i koliko na tom mjestu ima nafte.

Administacija je pod velikim pritiskom naftne industrije, političara iz regiona Meksičkog zaliva, kao i republikanaca, da što prije počne podmorska eksploatacija nafte.

Procjenjuje se da je moratorijum na bušenja na velikim dubinama, uveden proljetos, doveo je do privremenog gubitka između 8.000 i 12.000 radnih mjesta.

Na spisku 13 kompanija su: “ATP Oil & Gas Corp.”, “BHP Billiton Petroleum (GOM) Inc.”, “Chevron USA Inc.”, “Cobalt International Energy”, “ENI U.S. Operating Co. Inc.”, “Heš Corp.”, “Kerr-McGee Oil & Gas Corp.”, “Marathon Oil Co.”, “Murphy Exploration & Production Co.-USA”, “Noble Energy Inc.”, “Shell Offshore Inc.”, “Statoil USA E & P Inc.”, kao i “Walter Oil & Gas Corp.”

Bonus video: