Južna Koreja i dalje za ujedinjenje

Južna Koreja nije odustala od želje da se ujedini sa Sjevernom Korejom, kroz postepenu integraciju, izjavio je visoki južnokorejski zvaničnik.
0 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: Vijesti online
Južna Koreja, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Južna Koreja nije odustala od želje da se ujedini sa Sjevernom Korejom, kroz postepenu integraciju, izjavio je visoki južnokorejski zvaničnik, dan nakon što je Pjongjang optužio Seul da planira da apsorbuje komunističku zemlju, prenosi Tanjug.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujdinjenje objavilo je juče seriju poteza koji bi omogućili da se postigne denuklearizacija Sjeverne Koreje i pomogne narodu te siromašne zemlje uoči ujedinjenje dvije zemlje.

Nakoliko sati kasnije, na zvaničnom sajtu Sjeverne Koreje pojavila se tvrdnja da taj plan za 2011. godinu izražava nameru Seula da svrgne komunistički režim u Pjongjangu kao i upozorenje da bi pokušaj ujdinjenja apsorpcijom vodio "oružanom sukobu i propasti".

"Nije istina da Južna Koreja želi apsorpciju", saopštio je zvaničnik Ministarstva za ujedinjenje u Seulu, čije je reagovanje prenela agencija Jonap. "Miroljubivo ujedinjenje, korak po korak jeste i ostaće cilj Južne Koreje u odnosu na Sjevernu Koreju", dodao je on.

Ministar Hjuin In-tek rekao je da podržava dijalog sa Sjeverom, ali je ukazao da Pjongjang prvo mora da pokaže dobru volju i odustane od provokativnih izjava i poteza prema Seulu.

Bonus video: