Vojska SAD ugasila rusku fabriku trolova

Zaposleni u grupi, koju podržava Kremlj, predstavljali su se kao Amerikanci i na interentu širili dezinformacije u pokušaju da utiču i na predsjedničke izbore 2016, kazali su američki zvaničnici
3969 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Američka vojske prekinula je internet pristup ruskoj fabrici trolova koju optužuju da je pokušala da utiče na američke birače 6. novembra 2018. na dan izbora za Kongres, objavio je juče „Vašington post”.

Na meti napada američke Sajber komande bila je Agencija za istraživanje interneta (IRA) u Sankt Peterburgu, naveo je list pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Zaposleni u grupi, koju podržava Kremlj, predstavljali su se kao Amerikanci i na interentu širili dezinformacije u pokušaju da utiču i na predsjedničke izbore 2016, kazali su američki zvaničnici.

„Vašington post” navodi da je Sajber komanda praktično „ugasila IRA” i onemogućila joj pristup internetu.

IRA je među tri entiteta i 13 ruskih pojedinaca koje je u februaru 2018. kabinet specijalnog savjetnika Roberta Mulera optužio za učešće u navodnoj kriminalnoj i špijunskoj zavjeri u cilju uticanja na predsjedničke izbore u korist Donalda Trampa.

Tužioci su kazali da je IRA pod kontrolom ruskog biznismena Jevgenija Prigožina, poznatog kao „Putinov kuvar” koji je blizak ruskom vojnom i političkom establišmentu. Od kako je Mulerov kabinet podigao optužnice, razmjeri aktivnosti fabrika trolova su objelodanjeni. U nezavisnom ekspertskom izvještaju koji je predočen obavještajnom odboru Senata navodi se da je Agencija za istraživanje interneta pokušala da manipuliše američkom politikom godinama i da to čini i danas.

U izvještaju, koji je uradio tim sa Univerziteta Oksford zajedno sa analitičkom firmom Grafika, stoji da su ruski trolovi pozivali Afroamerikance da bojkotuju izbore 2016. ili da slijede pogrešne glasačke procedure, dok su ohrabrivali desničarske birače da budu konfliktni.

Od kako je Donald Tramp izabran za predsjednika, navodi se u izvještaju, ruski trolovi su slali poruke u kojima pozivaju Amerikance meksičkog porijekla i druge hispano birače da ne vjeruju američkim institucijama.

Bivši zvaničnik FSB i programer osuđeni za izdaju

Sud u Rusiji juče je osudio bivšeg zvaničnika državne bezbjednosti i eksperta za sajber bezbjednost na duge zatvorske kazne utvrdivši da su krivi za državnu izdaju u interesu SAD. Oni su uhapšeni u decembru 2016. ubrzo nakon što su SAD optužile Rusiju da je preko hakerskih napada pokušala da utiče na ishod predsjedničkih izbora.

Rojters je ranije izvještavao o tome da istraživači u oblasti sajber bezbjednosti u obje zemlje vjeruju da je Moskva ovim hapšenjima željela da pošalje signal, kao odgovor na američke optužbe o sajber napadima, da će sada preduzeti akcije protiv svih vidova saradnje koje je prethodno tolerisala. Jedan od dvojice osuđenih, Sergej Mihailov, radio je u bezbjednosnom centru ruske Federalne bezbjednosne službe (FSB), dok je drugi Ruslan Stojanov, bio šef tima za istraživanje kompjuterskih incidenata u kompaniji Kasperski lab. Vojni sud u Moskvi osudio je juče Mihailova na 22, a Stojanova na 14 godina u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem.

Bonus video: