Bijela kuća: Tramp i Kim se nisu dogovorili; Moguće otvaranje američke kancelarija za vezu u Pjongjangu

Kim je, kako je javila agencija Frans pres, prvi put odgovorio na pitanje stranih novinara
3466 pregleda 2 komentar(a)
Kim i Tramp, Foto: Reuters
Kim i Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje nisu uspjeli da postignu dogovor na drugom samitu u Hanoju, ali će razgovori između dvije delegacije biti nastavljeni u budućnosti, izjavila je danas portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

"Za sada nije postignut dogovor, ali će biti nastavljeni razgovori između delegacija" dvije zemlje, rekla je Sara Sanders koja je samit Tramp-Kim opisala kao "veoma dobar i konstruktivan", javila je agencija AP.

Kim i Tramp su u odvojenim konvojima napustili mjesto samita u Hanoju bez ranije najavljene ceremonije potpisivanja dogovora i konferencije za novinare.

Lider Sjeverne Koreje je između dvije sesije razgovora rekao da postoji mogućnost stalnog američkog diplomatskog predstavništva u Pjongjangu.

Kim je, kako je javila agencija Frans pres, prvi put odgovorio na pitanje stranih novinara.

"Američka kancelarija za vezu u Pjongjangu bi bila dobrodošla", rekao je Kim, dok je Tramp na najavu odgovorio da bi to bila "dobra ideja".

Takva vrsta predstavništva nije isti nivo kao ambasada ali je to prva etapa u normalizaciji diplomatskih odnosa između dvije zemlje koje su bile na suprotnim stranama za vreme Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

Tokom prvog samita održanog 12. juna u Singapuru, Tramp i Kim su potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva ali od tada nije učinjen napredak.

Kim je danas rekao da ne bi bio u Hanoju da nije spreman za denuklearizaciju, mada je ostao nejasan o konkretnim mjerama.

Tramp je sa svoje strane ponovio da ne žuri po pitanju postizanja sporazuma prema kojem bi Sjeverna Koreja okončala nuklearni program i dodao da brzina postizanja tog dogovora nije toliko važna za njega.

Bonus video: