Tramp: Kim je obećao da neće nastaviti nuklearne probe, ponekad treba napustiti razgovore

Američki predsjednik je rekao da za sada ne planira naredni samit s Kimom
2244 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas u Hanoju da mu je lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un obećao da neće nastaviti nuklearne probe, javila je agencija AP.

Tramp je iznenadno ranije završavanje drugog samita koji je okončan bez postizanja dogovora, objasnio da ponekad treba napustiti pregovore.

"Ponekad treba napustiti razgovore", rekao je Tramp i dodao da je Sjeverna Koreja zatražila ukidanje američkih sankcija u zamjenu za denuklearizaciju ali da on nije izrazio volju za tim.

Tramp je dodao da mu je Kim ipak obećao da neće nastaviti nuklearne probe i naveo da je kraj samita sa Kimom bio "veoma prijateljski".

Američki predsjednik je rekao da za sada ne planira naredni samit s Kimom.

Kim i Tramp su danas ranije završili samit bez dogovora i odmah su u odvojenim konvojima napustili lusksuzno zdanje u centru Hanoja gdje su bili razgovori, javila je agencija Frans pres.

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders je rekla da dogovor nije postignut ali će razgovori između dvije delegacije biti nastavljeni u budućnosti.

Zbog iznenadnog odlaska delegacija nije održana ranije predviđena ceremonija potpisivanja dogovora čime je trebalo da bude završen drugi samit između dvojice lidera.

Tokom prvog samita održanog 12. juna u Singapuru, Tramp i Kim su potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva ali od tada nije učinjen napredak.

Kim je danas rekao, između dvije sesije razgovora, da ne bi bio u Hanoju da nije spreman za denuklearizaciju, mada je ostao nejasan o konkretnim mjerama.

Tramp je ponovio da ne žuri po pitanju postizanja sporazuma prema kojem bi Sjeverna Koreja okončala nuklearni program i dodao da brzina postizanja tog dogovora nije toliko važna za njega.

Bonus video: