Kan najavio oslobađanje indijskog pilota: "Miroljubiv gest"

Pakistanska vojska potvrdila je juče da je srušila dva indijska aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru, od kojih je jedan pao u indijski dio Kašmira a drugi u njegov pakistanski dio
1021 pregleda 0 komentar(a)
Kan, Foto: Reuters
Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2019. 12:24h

Pakistanski premijer Imran Kan najavio je da će Pakistan sjutra osloboditi zarobljenog indijskog pilota, kao izraz "miroljubivog gesta" prema Indiji.

Kan je to rekao u obraćanju poslanicima na zajedničkoj sjednici oba doma pakistanskog parlamenta, sazvanoj s namjerom da se razmotri najnovija situacija usljed rastućih tenzija sa Indijom, a vezano za spornu teritoriju Kašmira.

Kan je naveo da je pokušao da stupi u kontakt s indijskim kolegom Narendrom Modijem s porukom da želi deeskaliraju tenzija, ali nije precizirao kako je Indija odgovorila na njegovu inicijativu.

Pakistanski premijer je ponovio svoju ponudu za razgovore sa Nju Delhijem, navodeći da je to jedini način da se reše svi problemi u odnosima dva susjeda.

Pakistan je spreman da oslobodi indijskog vojnog pilota zarobljenog prethodnog dana da bi doprinio smirivanju napetosti sa Indijom, saopštilo je danas pakistansko

"Spremni smo da vratimo indijskog pilota ako to doprinosi deeskalaciji" krize, naveo je portparol riječi ministra Šah Mehmuda Kurešija.

Kriza je izbila u utorak između dvije susjedne zemlje oko sporne oblasti Kašmira.

Pakistanska vojska potvrdila je juče da je srušila dva indijska aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru, od kojih je jedan pao u indijski dio Kašmira a drugi u njegov pakistanski dio.

Pakistan je zarobio jednog indijskog pilota i objavio njegove slike.

Nju Delhi je priznao da je izgubio jedan Mig-21 u sukobima i zatražio hitno i bezbjedno vraćanje svog pilota, koji se sada slavi kao heroj u Indiji.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju posljednjih 60 godina, a indijski dio Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista.

Bonus video: