Kim Džong Un odao poštu Ho Ši Minu, pa blindiranim vozom krenuo ka Kini

Kim je posjetio mauzolej u kome leži balsamovano tijelo heroja vijetnamske nezavisnosti
3204 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un odao je danas poštu vođi vijetnamske revolucije Ho Ši Minu prije nego što je svojim blindiranim vozom krenuo ka Kini, poslije neuspjelog samita s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Kim je posjetio mauzolej u kome leži balsamovano tijelo heroja vijetnamske nezavisnosti.

To nije neobično za sjevernokorejskog lidera, koji se relativno često klanja pred tijelima svojih prethodnika, svog oca Kim Džong Ila i djede Kim Il Sunga u mauzoleju u Pjongjangu, povodom važnih datuma iz istorije Sjeverne Koreje.

On je položio vijenac s natpisom "Čuvajući sjećanje na predsjednika Ho Ši Mina".

To je bilo prvo Kimovo putovanje u Vijetnam, takođe jednopartijsku državu, kao i prva posjeta nekog sjevernokorejskog lidera toj zemlji od 1964, kada je tu bio Kim Il Sung, blizak saveznik Ho Ši Mina.

Kim Il Sung je u tadašnji Sjeverni Vijetnam poslao više od 200 ljudi, uglavnom pilota i stručnjaka za psihološki rat, da bi pomogao Hou u borbi protiv Južnog Vijetnama i SAD.

Kim Džong Un je tokom prethodne godine više puta putovao u inostranstvo, nakon što za prvih šest godina vlasti nije napuštao svoju zemlju, ali se nijedna od posjeta stranim zemljama protokolarno nije vodila kao državna posjeta.

On formalno nije šef države, budući da Kim Il Sung, koji je preminuo 1994, ima titulu Vječitog predsjednika.

Bonus video: