NAKON ČETIRI GODINE BORBI

Islamska država blizu konačnog poraza

Posljednji napad usporen je zbog džihadističkih tunela i upotrebe ljudskih štitova. Ne odbacuje se ni tvrdnja da je dio militanata pobjegao, sakriven među civilima
1717 pregleda 1 komentar(a)
Borci Islamske države, Foto: Reuters
Borci Islamske države, Foto: Reuters

Islamska država suočena je s konačnim porazom i sirijske snage podržane SAD koje se bore protiv džihadista, u subotu su objavile da se približavaju njihovom posljednjem uporištu uz iračku granicu, nakon četiri godine borbe protiv te militantne grupe.

Iako će pad Baguza, istočnog sirijskog gradića na obali Eufrata, predstavljati prekretnicu u globalnoj borbi protiv Islamske države, ta će grupa i dalje ostati prijetnja kroz gerilsko ratovanje i zadržavanje dijela zabačene teritorije zapadno od tog mjesta.

Različiti neprijatelji, lokalni i međunarodni, sukobili su se s Islamskom državom nakon što je 2014. objavila "kalifat" na velikom dijelu teritorije koju je brzo osvojila u Siriji i susjednom Iraku.

Hiljade njenih boraca, pobornika i civila koji su se povukli u Baguz nakon vojnih poraza militanata, proteklih su sedmica stigli na mali komad teritorije u provinciji Deir al-Zor.

Njihova evakuacija odgodila je posljednji napad do petka naveče kad su Sirijske demokratske snage (SDF) objavile da kreću u napad i da neće stati do poraza džihadista.

"Očekujemo da će brzo biti gotovo", kazao je portparol SDF-a Mustafa Bali, nedugo nakon zore. Otkrio je da će SDF napasti sa dva fronta.

Militanti su odgovorili dronovima i raketama, a zasad je povrijeđeno sedam boraca SDF-a, objavio je komandant Adnan Afrin.

SDF je ranije procijenio kako se u Baguzu i dalje nalazi nekoliko stotina boraca Islamske države, većinom iz inostranstva, nazvavši ih "najradikalnijim" militantima.

Posljednji napad usporen je zbog džihadističkih tunela i upotrebe ljudskih štitova. Ne odbacuje se ni tvrdnja da je dio militanata pobjegao, sakriven među civilima, prenosi Hina.

Glavni komandant SDF-a u četvrtak je rekao kako očekuje proglašavanje pobjede nad militantima u roku od nedjelju dana. Američki predsjednik Donald Tramp je nešto kasnije kazao kako je ta vojna koalicija osvojila 100 posto teritorije koja je nekad bila pod kontrolom Islamske države.

Preporučujemo za Vas