AMERIČKI PREDSJEDNIK OTVOREN ZA NOVI SAMIT

Bolton: Novi sastanak Kima i Trampa će sačekati neko vrijeme

Džon Bolton je u intervjuu američkoj televiziji Ej-Bi-Si rekao da SAD nemaju iluzije o tome za šta je Sjeverna Koreja sposobna, ali Tramp ostaje siguran u svoj lični odnos sa sjevernokorejskim vođom
982 pregleda 1 komentar(a)
Kim i Tramp na sastanku u Vijetnamu, Foto: KCNA/Reuters
Kim i Tramp na sastanku u Vijetnamu, Foto: KCNA/Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp otvoren je za treći samit sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom, ali će možda morati da se sačeka neko vrijeme da se to dogodi, kaže Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton.

Džon Bolton je u intervjuu američkoj televiziji Ej-Bi-Si rekao da SAD nemaju iluzije o tome za šta je Sjeverna Koreja sposobna, ali Tramp ostaje siguran u svoj lični odnos sa sjevernokorejskim vođom, prenosi Rojters.

Boltonovi komentari uslijedili su pošto su dva američka analitička centra i južnokorejska špijunska agencija saopštili da Sjeverna Koreja obnavlja pogon za lansiranje raketa na zapadu zemlje.

Bilo je i izvještaja iz obavještajne službe Južne Koreje o novim aktivnostima u fabrici u Sanumdongu, blizu Pjongjanga, koja je proizvela prve sjevernokorejske interkontinentalne balističke rakete koje mogu da dopru do SAD.

Bolton je odbio da govori o tim izvještajima ili da kaže da li bi novo lansiranje raketa iz Sjeverne Koreje moglo bi da izazove reakciju SAD, prenosi Tanjug.

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost je, međutim, rekao da je bila greška pretpostaviti da će Sjeverna Koreja "automatski" poštovati svoje obaveze.

Prema Boltonovim riječima predsjednik SAD Donald Tramp je siguran u svoj lični odnos sa Kim Džong Unom. Uložio je dosta vremena pokušavajući da razvije taj odnos, naveo je Bolton za Ej-Bi-Si.

"Rekao je da je otvoren za treći samit, on nije zakazan i možda će morati da prođe neko vrijeme. Ali spreman je da se ponovo angažuje jer misli da su izgledi za Sjevernu Koreju zaista spektakularni", rekao je Bolton.

Kim ima "veoma jasnu ideju" o tome kako Tramp gleda na raketne testove, smatra Bolton.

Prema njegovim riječima Američka obavještajna služba stalno posmatra Sjevernu Koreju.

"Vidimo šta oni sada rade. Vidimo to jasno i nemamo iluzije o tome na šta su sposobni", zaključio je Bolton.

Preporučujemo za Vas