Kardinal Pel osuđen na šest godina zatvora: Seksualno zlostavjao dva dječaka

Sudija Piter Kid je rekao da je kada je izricao presudu uzeo u obzir "gnusne zločine" koje je sveštenik počinio kada je određivao kaznu.
1640 pregleda 0 komentar(a)
Pel, Foto: Reuters
Pel, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2019. 09:39h

Australijski kardinal Džordž Pel, nakadašnji treći čovjek Vatikana koji je pao u nemilost, osuđen je danas na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka.

Najviši predstavnik katoličke crkve koji je ikad proglašen krivim za zlostavljanje maloljetnika Džordž Pel (77), treba da provede najmanje tri godine i osam mjeseci u zatvoru prije nego što bude mogao da traži uslovno puštanje na slobodu.

Kardinal koji kaže da je nevin i koji će se žaliti na presudu proglašen je krivim u decembru za oralno silovanje 13-ogodišnjeg dječaka i nepristojno ophođenje sa tim dječakom i njegovim 13-ogodišnjim prijateljem krajem 1990-ih, nekoliko mjeseci prije nego što je postao nadbiskup Melburna.

Ta presuda je objavljena tek u februaru iz pravnih razloga.

Sudija Piter Kid je rekao danas kada je izricao presudu da je uzeo u obzir "gnusne zločine" koje je sveštenik počinio kada je određivao kaznu.

On je takođe rekao da je imao u vidu njegovu starost, srčane probleme i činjenicu da je osim toga vodio život bez zamjerki.

Svuda u svijetu Rimokatolička crkva pogođena je naletom pedofilskih skandala. Međutim sudija u Melburnu je naglasio da je ovo suđenje kardinalu a ne instituciji i da ga oduđuje za njegova zlodjela, a ne za propuste ili shvaćene propuste Katoličke crkve.

"Vi ne treba da poslužite kao žrtveno jagnje. Ja nisam ovdje da sudim katoličkoj crkvi", rekao je sudija i dodao da kardinal ima pravo na pravedno suđenje.

Sudija Kid je rekao da je Pel zloupotrijebio svoj položaj moći i nije pokazao kajanje za svoja djela.

On je opisao njegove napade kao "degradirajuće i ponižavanjuuće" za njegove žrtve.

Kardinal Pel u crnoj košulj bez uobičajenog okovratnika ostao je nepomičan, sa rukama prekrštenim na koljenima dok je sudija opisivao detalje presude i "nevjerovatno arogantne" napade počinjene prema dječacima.

Jedna od Pelovih žrtava je ocijenila da je presuda pažljivo odmjerena ali je izrazio nespokoj zbog predstojeće žalbe.

Otac jedne od Pelovih žrtava koja je umrla od predoziranja 2014. u 31. godini je opisao presudu kao "razočaravajuću".

"Teško je naći utjehu u ovoj odluci", rekla je jedna od žrtava navedena samo inicijalom J, pošto je po australijskom zakonu zabranjeno objavljivanje imena žrtva seksualnih zločina.

Bonus video: