U SAGLASNOSTI SA EU I KANADOM

SAD uvele nove sankcije Rusiji zbog Ukrajine

Među sankcionisanim firmama su dva brodogradilišta, od kojih i Zelenodolsk, najveće rusko brodogradilište, kao i snabdjevač hidroakustičke opreme Okeanpribor, proizvođač dizel motora za rusku mornaricu Zvezda, i proizvođač električnih djelova za rusku vojsku Fiolent
2490 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD su u saglasnosti sa Evropskom unijom i Kanadom uvele nove sankcije ruskim zvaničnicima i kompanijama zbog njihovog "nastavka agresije u Ukrajini", navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Šest zvaničnika i osam kompanija, među kojima su grupe oružara izdvojeni su zbog napada na ukrajinske brodove u Kerčkom moreuzu kod Krima i podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Sankcijama se zamrzava imovina navedenih osoba i firmi i zabranjuje trgovanje sa njima.

Sankcije se odnose na četiri ruska zvaničnika iz nacionalne pogranične i obalske službe uključene u napad na tri ukrajinska broda kod Krima u novembru 2018. godine, navelo je američko ministarstvo.

SAD su takođe kaznile dvoje Ukrajinaca separatista uključenih u organizaciju tih izbora Alekseja Najdenka i Vladimira Visotskija koji su stavljeni na crnu listu i njihova moguća imovina u SAD je blokirana i američkim državljanima zabranjeno je trgovanje sa njima.

Osam ruskih firmi među kojima i šest grupa oružara sa operacijama na Krimu takođe su stavljeni na crnu listu Vašingtona.

Među sankcionisanim firmama su dva brodogradilišta, od kojih i Zelenodolsk, najveće rusko brodogradilište, kao i snabdjevač hidroakustičke opreme Okeanpribor, proizvođač dizel motora za rusku mornaricu Zvezda, i proizvođač električnih djelova za rusku vojsku Fiolent.

Stejt department je pozvao Rusiju da vrati Ukrajini zaplijenjene brodove u Kerčkom moreuzu i da oslobodi pritvorene članove posade, kao i da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"Od kada je Rusija počela svoju kampanju agresije prema Ukrajini i okupaciju Krimskog poluostrva mi smo sa našim transatlantskim partnerima pokazali čvrsto protivljenje ilegalnom djelovanju Rusije uključujući njen napad u Kerčkom moreuzu", naveo je Stejt department u saopštenju.

Američka administracija navela je da su 24 ukrajinska pomorca i dalje "ilegalno zatvorena".

Kako se navodi Rusija nastavlja "okupaciju Krima i Kremlj je takođe podržao ilegalne izbore koje su ukrajinski separatisti organizovali 11. novembra 2018. godine".

Preporučujemo za Vas