PRONAĐEN MRTAV 2015. U HOTELSKOJ SOBI

Autopsija otkrila: Bivšem Putinovom savjetniku slomljena kost u vratu

Nekada moćni medijski savjetnik predsjednika Vladimira Putina, Lesin je pao u nemilost elite u Kremlju negdje oko 2012. i smanjio je pojavljivanje u javnosti prije nego što je 5. novembra 2015. pronađen mrtav u hotelu Dupont Circle, koji se nalazi nekoliko blokova od Bijele kuće
13866 pregleda 15 komentar(a)
Vladimir Putin i Mihail Lesin, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube
Vladimir Putin i Mihail Lesin, Foto: Screenshot/Youtube, Screenshot/Youtube
Ažurirano: 18.03.2019. 08:59h

Mihail Lesin, bivši ruski ministar za medije koji je pronađen mrtav 2015. u hotelskoj sobi u Vašingtonu, pretrpio je prelom kosti u vratu tik ispod vilice "u vrijeme ili blizu vremena" smrti, pokazuju dokumenta koje je objavio medicinski vještak u tom gradu, što daje nove detalje o njegovim posljednjim danima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Nalaz ne daje jasne dokaze kriminalne aktivnosti u Lesinovoj smrti; drugi iskaz u dokumentima sugeriše da je kost možda oštećena "poslije smrti" - možda tokom autopsije.

Taj detalj, ipak, zajedno s drugima u dokumentu na 149 strana koji je pokazan ekskluzivno RSE-u, nudi dosad najprecizniji naučni opis Lesinove smrti, koju su zvaničnici proglasili slučajnom i za koju su naveli da je izazvana povredama tupim predmetom tokom prevelikog unošenja alkohola.

Nekada moćni medijski savjetnik predsjednika Vladimira Putina, Lesin je pao u nemilost elite u Kremlju negdje oko 2012. i smanjio je pojavljivanje u javnosti prije nego što je 5. novembra 2015. pronađen mrtav u hotelu Dupont Circle, koji se nalazi nekoliko blokova od Bijele kuće.

Dokument je objavila Kancelarija glavnog medicinskog vještaka u odgovoru na tužbu po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama koju je prije skoro dvije godine podnio RSE. Sudija u Vašingtonu Hajram Puidž-Lugo (Hiram Puig-Lugo) naložio je prošlog mjeseca tom gradu da preda dokumenta.

Među novim detaljima objavljenim u dokumentima su:

  • Lesinova podjezična kost - koja se nalazi na sredini između grkljana i donje vilice - potpuno je slomljena;
  • FBI je razmatrao da preuzme slučaj početkom 2016. Nije poznato da li je agencija formalno to učinila, mada ranija dokumenta koja je objavila pokazuju da su njeni agenti bili uključeni u ispitivanje svjedoka i pregledanje video snimaka s hotelskih kamera;
  • Lesinov sin Anton, koji živi na Beverli Hilsu u Kaliforniji, rekao je istražiteljima da ne zna zašto je njegov otac bio u prijestonici SAD i takođe je prijavio da je Lesin redovno mnogo pio na poslovnim putevima;
  • Dan pošto je Kancelarija glavnog medicinskog vještaka objavila prvobitni izvještaj, jedan od njenih zvaničnika je pozvan da se pojavi pred krivičnom velikom porotom koja je razmatrala Lesinovu smrt;
  • U izvještaju podnijetom na dan Lesinove smrti, forenzički istražitelj u Kancelariji glavnog medicinskog vještaka napisao je da ga je detektiv pozvao i rekao da ga je "prijatelj" bivšeg ruskog zvaničnika kontaktirao i "pitao o lokaciji preminulog".​

Uprkos zvaničnom zaključku da je smrt bila "slučajna", Lesinove veze s ruskom vladajućom elitom, bizarne okolnosti njegove smrti i niz čudnih umiranja Rusa širom svijeta podgrijali su uporne spekulacije da je možda ubijen.​

Povreda tupim predmetom

Četiri mjeseca poslije Lesinove smrti 10. marta 2016., probitni izvještaj kancelarije medicinskog vještaka proglasio je da je Lesin umro od povreda tupim predmetom na glavi, vratu, torzu, gornjim i donjim ekstremitetima, ali je navedeno da je način na koji je umro "neodređen".

Dan poslije te objave, prema novoobjavljenim dokumentima, zvaničnik iz kancelarije medicinskog vještaka je pozvan da se pojavi pred krivičnom velikom porotom koja je istraživala Lesinovu smrt.

Finalni izvještaj, koji su u oktobru 2016. objavili kancelarija javnog tužioca SAD za Vašington i gradska policija, okarakterisao je da je smrt slučajna, te da su je izazvale ili joj doprinijele povrede tupim predmetom na glavi, vratu, torzu i gornjim i donjim ekstremitetima "nanete padovima". Kritično trovanje etanolom je navedeno kao faktor.

Izvještaji s autopsije koje je dobio RSE pokazuju stepen posjekotina i modrica na njegovoj glavi, vratu, gornjem i donjem torzu, ali ne kažu kako su povrede nastale.

U dodatnom izvještaju Kancelarije glavnog medicinskog vještaka datiranom na 1. april 2016, zvaničnik se prisjetio razgovora s neidentifikovanom osobom koja je pozvala da pita o forenzičkom antropološkom izvještaju - fokusiranom na analizu skeleta - u Lesinovom slučaju.

Osoba koja je pozvala, s imenom i titulom redigovanom u dokumentu, pitala je "da li je povreda mogla nastati padom", napisao je zvaničnik.

"Objasnio sam da je položaj podjezične kosti zaštićen donjom vilicom i da se njeni prelomi obično povezuju s vješanjem ili gušenjem rukama. Takođe sam rekao da ne mogu isključiti veliki pad kao uzrok preloma, ali da bih očekivao da povreda mekog tkiva bude povezana s udarcem", napisao je zvaničnik, čije je ime takođe redigovano.

Zvaničnik je takođe objasnio da se "nusposljedica autopsije" - promjena nanijete na tijelu koja može dovesti do pogrešnog forenzičkog tumačenja - "mora smatrati mogućim uzrokom preloma", navodi se u izvještaju.

Autopsijski izvještaj navodi da je prelom podjezične kosti bio "potpuni poprečni prelom". Takođe se navodi da je hrskavičavo tkivo od obližnje štitne žlijezde bilo "nepovrijeđeno".

"Granice preloma su oštre i nema većih pokazatelja ozdravljenja što ukazuje da se povreda dogodila u vrijeme smrti ili blizu njega", navodi izvještaj.

Prema članku iz 2015. koji je objavio Nacionalni institut za zdravlje, "prelomi podjezične kosti koje su rezultat povreda različitih od davljenja su veoma rijetke; prelomi podjezične kosti povezani s panfacijalnim povredama su još ređe".

Soba i smještaj

Zvanični izvještaj medicinskog vještaka objavljen u oktobru 2016. dočekan je dubokom sumnjom poslovnih saradnika i drugih poznanika nekada moćnog, bogatog kremaljskog insajdera koji je bio ključan u suzbijanju ruskih nezavisnih televizija i u stvaranju međunarodnog emitera RT.

Osoba koja je imala direktan pristup hotelskoj sobi u kojoj je Lesin pronađen rekla je za RSE 2016. da je bilo fizički nemoguće da on umre sam u toj sobi. Fotografije koje je objavila policija pokazuju flaše piva i žestokog pića, gomile dolarskih novčanica i izgužvanu odjeću na podu. Saradnici Lesina tvrdili su da hotel Dupont Circle nije zadovoljavao njegov poznati ukus za bogate stvari i smještaj.

Prije hotela Dupont Circle, Lesin je provodio vrijeme u otmenijem hotelu Four Seasons u drugom dijelu Vašingtona. Prema izvještaju vašingtonske policije, zaposleni hotela Four Season pozvali su Tajnu službu SAD 3. novembra kada se Lesin pojavio veoma pijan i Tajna služba je savjetovala da se čuvar postavi na njegova vrata da ga spriječi da ode. Dan kasnije se čekirao u hotelu Dupont Circle.

Prema izvještajima, Tajna služba je već bila u tom hotelu, radeći na čuvanju neimenovanog zvaničnika koji je tamo odsjeo.

Lesin je popio većinu alkohola iz minibara u sobi, prema novim izvještajima, i najmanje jednom je viđen kako luta hodnikom u gaćama i majci.

'Prijatelj' se raspitivao za Lesina

U novoobjavljnim spisima, jedan dokument datiran na 5. novembar 2015. pokazuje da je forenzički istražitelj u Kancelariji glavnog medicinskog vještaka napisao da ga je pozvao detektiv i rekao da ga je Lesinov "prijatelj" pozvao da se "raspita o lokaciji preminulog".

"Osoba koja je zvala znala je da je preminuli bio živ u utorak (3. novembar 2015) poslijepodne kada je napustio hotel Four Season", napisao je forenzički istražitelj.

Nema indikacija ko je prijatelj.

Russia Today

Veći dio ogromnog Lesinovog bogatstva je došao od privatne kompanije koju je osnovao 90-ih za prodaju televizijskog oglašavanja na ruskom tržištu TV oglašavanja koje je bilo u bumu. Tu kompaniju Video International (VI) kasnije je kupio Juri Kovalčuk, glavni akcionar Banke Rusije, koja je blisko povezana s Kremljom.

Lesin je odigrao glavnu ulogu u izbornoj kampanji Borisa Jeljcina 1996. i bio je glavni portparol u potonjem dijelu Jeljcinovog mandata, uključujući u vrijeme Jeljcinove nagle odluke da podnese ostavku, objavljene 31. decembra 1999., i imenovanja Putina za njegovog nasljednika.

Kao Putinov ministar za medije početkom 2000-ih, Lesin je bio ključan u stavljanju nacionalnih TV kanala pod kontrolu Kremlja, prvenstveno NTV-a, kanala poznatog u to vrijeme po ozbiljnom novinarstvu. On je osnovao Rusija Danas (Russia Today), globalnog glasnogovornika Kremlja koji je danas poznat kao RT.

Pao je u nemilost Kremlja iz nepoznatih razloga između 2012. i 2014. i uveliko je izašao iz vidokruga javnosti.

Godinu dana prije smrti, 2014, Lesin je privukao pažnju Senata SAD, gdje je jedan senator pozvao FBI da ga istraži zbog mogućeg pranja novca.

Lesin je posjedovao vile na Beverli Hilsu u Kaliforniji gdje su živjeli njegova djeca i supruga, koja se odvojila od njega, a posjedovao je i jahtu vrijednu 40 miliona dolara. Nekoliko mjeseci prije njegove smrti, ruski mediji su navodili da je bio s ruskom manekenkom mnogo mlađom od njega i da je ona s njim zatrudnjela.

RSE nije mogao da potvrdi gdje se nalazi ta žena, identifikovana kao Viktorija Rahimbajeva.

Lesin nije bio poznat kao redovni posjetilac Vašingtona. Ali ubrzo poslije njegove smrti, isplivalo je da je jedan od razloga što je bio u prijestonici SAD to da je trebalo da prisustvuje gala večeri za prikupljanje novca u Kenan institutu (Kennan Institute) Centra Vilson (Wilson) 3. novembra, dva dana prije nego što je pronađeno njegovo tijelo.

Jedan od filantropa kojima je odata počast te večeri bio je uticajni ruski bankar Pjotr Aven. Lesin nije prisustvovao događaju.

Aven je takođe 4. novembra prisustvovao privatnom događaju u Atlantskom savjetu (Atlantic Council), drugom vašingtonskom tink tenku. Prema osobi upoznatoj s tim događajem, Lesin je tražio da i on bude tamo, ali su organizatori odbili da ga uključe.

Kada su agenti ispitivali Lesinovog sina Antona tokom istrage, on je rekao da nije znao da je njegov otac otputovao u Vašington, pokazuju novoobjavljeni dokumenti.

Jedna osoba u kontaktu s federalnim policijskim zvaničnicima rekla je RSE-u da je Lesin bio u kontaktu s Ministarstvom pravde u mjesecima prije njegove smrti. Portal Bazfid (BuzzFeed) je u martu 2018. citirao neimenovane izvore koji su rekli da je bivši britanski obavještajni zvaničnik Kristofer Stil (Christopher Steele) dao FBI-aju izveštaj u kome se tvrdi da su Lesina na smrt pretukle siledžije koje su radile za oligarha bliskog Putinu. Identitet oligarha nije objavljen u izvještaju Bazfida.

Stil je kasnije postao poznat po nizu dopisa koji iznose navodne veze predsjednika Donalda Trampa (Trump) s Rusijom. Poznati kao Stilov dosije, dopisi su kružili među vašingtonskim novinarima krajem 2016, a potpuno ih je objavio Bazfid u januaru 2017.

Vašingtonska policija u svom izvještaju u decembru 2017. navela je da je Lesin mnogo pio u danima prije svoje smrti. Mjesec dana kasnije, FBI je objavio dokument na 56 stranica o svojoj istrazi, uključujući rad forenzičkih stručnjaka na snimcima s video nadzora u hotelu Dupont Circle.

Dokument FBI-aja takođe uključuje 29 stranica izvještaja kancelarije gradskog medicinskog vještaka koje su osnova zvaničnog razloga njegove smrti koji je grad objavio. Stranice su, međutim, skoro potpuno redigovane.

Ruski zvaničnici su malo toga javno rekli o Lesinovoj smrti, mimo toga što su na početku naznačili da očekuju da američke službe obezbijede sve detalje.

Poslije Lesinove smrti, dio njegove imovine je postepeno prodat. Njegova jahta je prodata na Floridi 2016.

Njegove dvije vile na Beverli Hilsu su 2017. oglašene za prodaju po cijeni od 23 miliona dolara i 29 miliona dolara. Zasad nije poznato da li su kuće prodate.

Preporučujemo za Vas