Udar ciklona u Mozambiku: Strahuje se da je stradalo više od 1.000 ljudi

"U opasnosti su životi više od 100.000 ljudi", rekao je predsjednik Mozambika Filipe Njusi
5932 pregleda 0 komentar(a)
Beira, Foto: Screenshot/Youtube
Beira, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 18.03.2019. 10:24h

Ciklon koji je u četvrtak večer poharao Mozambik usmrtio je više od hiljadu osoba, saopštio je predsjednik te zemlje Filipe Njusi u izjavi koju je prenijela televizija.

"Za sada imamo zvanične podatke o 84 osobe. Kada smo jutros nadlijetali zahvaćeno područje sve je upućivalo da je stradalo više od 1.000 ljudi", rekao je predsjednik kada se vratio u Maputo.

"U opasnosti su životi više od 100.000 ljudi", dodao je i naglasio da se radi o humanitarnoj katastrofi, prenosi agencija Hina.

"Naš prioritet je da spasimo što više života. Danas je iz poplavljenih područja spašeno više od 420 osoba", rekao je.

Beira, drugi po veličini grad u Mozambiku i njegova okolina, uništeni su 90 odsto u udaru ciklona Idai, saopštila je danas Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (ICRC).

Ciklon Idai udario je u četvrtak uveče u središte Mozambika, na istoku Afrike, i zatim nastavio da se kreće ka susjednom Zimbabveu odnoseći puteve, škole, kuće, čak i brane.

U udaru ciklona u Zimbabveu, prema posljednjim podacima stradalo je 89 osoba.

"Razmjera štete izazvane ciklonom Idai koji je udario u mozambikanski grad Beiru je ogromna i zastrašujuća", naveo je danas ICRC u saopštenju dodajući da su "90 odsto Beire i njegove okoline oštećeni ili uništeni".

Beira je grad od 530.000 stanovnika.

Džejmi Le Sier iz te organizacije je naveo u saopštenju da su sredstva komunikacije potpuno prekinuta i da su putevi uništeni a nekim mjestima se ne može prići.

"Kažu nam da bi situacija mogla da bude gora van grada. Juče je popustila velika brana i prekinula i posljednji još prohodan put da se stigne do grada", dodao je Le Sier u izjavi iz Beire.

Bonus video: