Netanjahu skraćuje posjetu Vašingtonu zbog raketnog napada iz Gaze

Netanjahu je ispaljivanje rakete označio "zločinačkim napadom", zaprijetivši oštrim odgovorom
865 pregleda 0 komentar(a)
Kuća koju je pogodila raketa, Foto: Reuters
Kuća koju je pogodila raketa, Foto: Reuters

Sedmoro ljudi ranjeno je rano jutros kada je kuća u cetralnom Izraelu pogođena raketom ispaljenom iz pojasa Gaze, objavila je izraelska spasilačka služba

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je odmah da će skaritti posjetu Vašingtonu zbog toga.

Taj napad bi mogao izazvati novu rundu nasilja uoči izraelskih izbora.

Sirene za raketnu uzbunu probudile su stanovnike u području Šaron sjeveroistočno od Tel Aviva, što ih je navelo da se odu u skloništa. Uslijedila je jaka eksplozija, navodi AP.

Raketa je uništila kuću kraj grada Kfar Sabe u zajednici Mišmeret. U eksploziji rakete dvije žene, starosti 59 i 30 godina, zadobile su povrede, a lakše je ranjeno i dvoje djece i beba.

Netanjahu

Netanjahu je ispaljivanje rakete označio "zločinačkim napadom", zaprijetivši oštrim odgovorom.

On je rekao da će se vratiti u Izrael ubrzo poslije današnjeg sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Početne procjene ukazuju da je raketa ispaljena iz južnog dijela pojasa Gaze, oko 100 kilometara udaljenog od mjesta eksplozije prenose izraelski mediji.

Obavještajni izvori navode da rakete takvog dometa imaju samo islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad.

Vojska je potvrdila da je identifikovala ispaljivanje rakete iz Gaze i da odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" nije aktiviran.

FOTO: Reuters

Netanjahu se već konsultovao s komandantom vojske, načelnikom bezbjednosne službe i nacionalnog bezbjednosnog savjeta.

On se zbog skraćenja posjete neće obratiti sjutra godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko- jevrejskog komteta za javne poslove (AIPAC).

Izrael je u međuvremenu zatvorio dva granična prelaza prema pojasu Gaze.

Izvori bliski Hamasu su rekli da lider te organizacije u Gazi Jahja Sinvar odložio planirani brifing za novinare i da su se vođe organizacije sakrile u očekivanju izraelskog odgovora.

Nijedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketiranje koje se dogodilo nakon što su u nedjelju zatvorenici Hamsaa u Izraelu napali nožem dva čuvara i 11 zatvorenika je ranjeno u sukobima koji su izbili.

Raketa je ispaljena u osjetljivo vrijeme za obje strane, konstatuje AP. Izraelski parlamentarni izbori su za 15 dana,a Netanjahu je suočen s jakim rivalstvom u nastojanju da peti put bude izabran za premijera.

On bi se mogao suočiti s velikim kritikama da je nije efektivan u suprotstavljanju ekstremistima.

Njegov glavni rival Beni Ganc pozvao ga je da se odmah vrati kući zbog nastale krize.

” Realnost u kojoj Hamas pretvara Izrael u taoca je bez presedana”, napisio je Ganc na Tviteru.U Gazi je Hamas suočen s inače retkim kritikama i protestima zbog teških uslova života.

Bonus video: