POSLALI BRIGADU NA JUG ZEMLJE

Izrael će mobilisati hiljade rezervista u odgovoru na napade iz Gaze

Izraelski mediji navode da je to vojska učnila prvi put poslije više godina i da može biti nagovještaj priprema za kopneni upad u Gazu
991 pregleda 0 komentar(a)
Policija na uviđaju, Foto: AMMAR AWAD/Reuters
Policija na uviđaju, Foto: AMMAR AWAD/Reuters

Izraelska vojska je poslala oklopnu i pešadijsku brigadu ka jugu Izraela i priprema se da mobiliše hiljade rezervnih vojnika, uključujući rezerviste iz vazduhoplovnih snaga i obavještajnih jedinica, nakon što je sedmoro ljudi ranjeno kada je raketa ispaljena iz Gaze pogodila kuću u centralnom Izraelu.

Izraelske odbrambene snage su rekle da je raketa dometa 120 kilometara ispaljena sa pozicije Hamasa u području Rafe na jugu pojasa i da ju je proizvela ta islamska ekstremistička organizacija.

Druga manja organizacija u Gazi Islamski džihad je upozorila na "napada cionističkog neprijatelja na pojas", zaprijetivši da će "odgovoriti silovito" na svaki napad, prenijeli su izraelski mediji.

Palestinski politički analitičar Adnan Abu Amer je rekao da raketna vatra poslala poruku da zatvorenici Hamasa u Izraelu nisu sami nakon što su sinoć u zatvoru napadnuta nožem dva čuvara, a 12 zatvorenika ranjeno u sukobima koji su uslijedili.

Razrušena kuća

Članovi određenih rezervnih jedinica su obavešteni da bi mogli biti pozvani ali uobičajena zvanična naređenja za mobilizaciju još nisu izdata, već samo upozorenje da budu spremni.

Izraelski mediji navode da je to vojska učnila prvi put poslije više godina i da može biti nagovještaj priprema za kopneni upad u Gazu.

Prije nedjelju i po dana izraelska vojska je napala 100 meta u pojasu Gaze u odgovoru na dvije rakete ispaljene na Tel Aviv u pojasu Gaze, što je bio prvi takav incident od rata na toj palestinskoj teritoriji 2014. godine.

Nasilje je brzo prestalo pošto se ispostavilo da su rakete slučajno ispaljene za vrijeme rada na održavanju. Ne čini se međutim da je i ovog puta posrijedi greška.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da zbog napada skraćuje posjetu Vašingtonu >>>>

"Desio se zločinački napad na državu Izrael i mi ćemo odgovoriti silovito. Za nekoliko sati sastaću se sa predsjednikom (SAD Donaldom) Trampom. Vratiću se u Izrael odmah potom", rekao je Netanjahu.

Bolničar iz izraelske hitne službe Crveni Davidov štit, Asi Dvilanski, izjavio je da je čudo da nije niko poginuo u kući koja je pretvorena u ruševine, prenio je AP.

Dvije žene su zadobile umjerene povrede, a ostali su lakše ranjeni, uključujući dvoje djece i jednu bebu.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Pojasom Gaze vlada Hamas koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela. Izraelska vojska je od 2007. godine tri puta ratovala protiv Hamasa.