RANJENO SEDMORO LJUDI

Hamas tvrdi da je raketa na Izrael ispaljena slučajno

Izraelska vojska je odbila da direktno odgovori zašto protivvazdušni sistemi odbrane nisu presreli raketu, ali je sugerisala da baterija "Gvozdena kupola" još nije razmiještana u tom području
589 pregleda 0 komentar(a)
Kuća koja je pogođena, Foto: AMMAR AWAD/Reuters
Kuća koja je pogođena, Foto: AMMAR AWAD/Reuters

Palestinski Hamas koji vlada pojasom Gaze obavijestio je egipatske bezbjednosne zvaničnike da je raketni napad u kojem je danas pogođena kuća sjeverno od Tel Aviva i ranjeno sedmoro ljudi bio slučajan.

Palestinski mediji prenose da je Hamas rekao egipatskim posrednicima, očito u namjeri da prenesu poruku Izraelu, da će pokrenuti istragu o incidentu i da insistira da nije dao naredbu da se napad izvede.

Izraelski zvaničnici međutim vjeruju da je ta islamska ekstremistička organizacija naredila napad koji je uslijedio deset dana nakon sličnog napada na Tel Aviv kako bi testirala odgovor Izraela za vrijeme izborne kampanje, navode izraelski mediji na hebrejskom jeziku.

Kada su dvije rakete ispaljene na Tel Aviv nije bilo povreda ni štete, a Izrael je odgovorio udarima iz vazduha na 100 meta u Gazi.

Nasilje je ubrzo prestalo pošto je konstatovano da su rakete ispaljene greškom tokom rada na održavanju.

Izraelski vojni portparol Ronen Manelis rekao je da je raketa rano jutros ispaljena sa pozicije Hamasa na jugu Gaze u gradu Rafa. On nije odgovorio na tvrdnje da se to desilo slučajno.

"Ne komentarišemo naše obavještajne procjene u ovom trenutku", rekao je Manelis.

Izraelska vojska je odbila da direktno odgovori zašto protivvazdušni sistemi odbrane nisu presreli raketu, ali je sugerisala da baterija "Gvozdena kupola" još nije razmiještana u tom području.

Rečeno je i da je raketu tipa J80 proizveo Hamas i da ima domet 120 kilometara.

Nakon napada palestinske ekstremističke organizacije počele su evakuaciju svojih pozicija širom pojasa Gaze u očekivanju izraelskih protivudara.

Izraelski zvaničnici su rekli novinarima da je odmazda za raketni napad izvjesna ali je izgleda odložena zbog nastojanja Egipta da posreduje prekidu vatre i posjete premijera Izraela Benjamina Netanjahua Vašingtonu.

Netanjahu je tu posetu skratio i vraća se, kako je rekao, odmah poslije današnjeg sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, a bilo je planirano da ostane do 27. marta.