RANJENO SEDMORO LJUDI

Napeto zatišje u Gazi nakon žestoke razmjene vatre Hamasa i Izraela

655 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

Napeto zatišje zavladalo je danas u pojasu Gaze nakon žestoke razmjene vatre prošle noći između Hamasa i izraelske vojske izazvane raketom koja je u ponedjeljak ujutru pala na jednu kuću sjeverno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi.

Udari izraelske vojske na pojas Gaze započeti juče predveče u znak odmazde nastavljeni su do rano jutros drugi dan zaredom i ekstremisti iz pojasa Gaze su ispaljivali rakete na Izrael.

"Nastavićemo da naplaćujemo skupo Hamasu za njegove napade na izraelske građane i zato sve glasine o prekidu vatre nijesu tačne", izjavio je danas izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan.

Ministar Erdan je ocijenio da je jasno da Hamas teži primirju, ali da Izrael neće zaustaviti svoju ofanzivu dok ne ispuni ciljeve.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom objavio je sinoć da su egipatski posrednici izdejstvovali prekid vatre ali je prekogranično nasilje nastavljeno do rano jutros, navodi AP.

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas za izraelske medije da su frakcije u Gazi posvećene prekidu vatre i Al Džazira je javila da Egipat i dalje pregovora s njima i s Vladom Izraela da se uspostavi zatišje.

Izraelski mediji navode da su napadi iz Gaze u noći između ponedjeljka i utorka bili ograničeni na pogranično područje i da su trajali do tri sata.

Prie izjave ministra javne bezbjednosti u izraelskim medijima je ocjenjeno da su obje strane zainteresovane za prekid vatre.

Izraelska vojska tvrdi da je spremna za eskalaciju u slučaju velikog broja žrtava.

Lokalne škole u naseljima pored granice Gaze i u Aškelonu na jugu su zatvorene.

Izraelska vojska je rekla i da je napala 15 meta na sjeveru Gaze uključujući ciljeve Hamasa u Beit Hanunu i Islamskog džihada u Beit Lahiji.

Kako je navedeno ti napadi su bili odmazda za rakete ispaljene na izraelsku teritoriju. Oko 30 raketa ispaljeno je na Izrael od 22 sata po lokalnom vremenu i sirene za raketnu uzbunu oglasile su se na jugu kada je po tvrdnji Hamasa stupio na snagu prekid vatre.

Izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je nekoliko raketa, a ostale su pale na otvoreno područje.

Zbog jučerašnjeg napada za koji je Izrael optužio Hamas izraelski premijer Benjamin Netanjahu skratio je posjetu Vašingtonu i odlučio da se vrati kući.

U mnogim velikim gradovima Izraela otvorena su skloništa od bombi i pojačne izraelske vojne snage duž granice s Gazom,a lideri Hamas prešli su u ilegalu.

Sukob je izbio u osjetljivo vrijeme i za Netanjahua i Hamas i moglo bi se desiti da izmakne kontroli.

U Izraelu je u toku izborna kampanja pred parlamentarne izbore za koje se očekuje da budu tijesni, a glavni rival izraelskom lideru je bivši komandant vojske Beni Ganc.

Netanjahu je suočen sa optužbama političkih rivala, pa čak i desničara koji ga podržavaju, da je isuviše popustljiv prema Hamasu, konstatuje AP.

Hamas je pod unutrašnjim pritiskom jer nije uspio da olakša izraelsku i egipatsku blokadu nakon što je silom preuzeo vlast od snaga lojalnih rivalskom Fatahu još 2007. godine.

Netanjahu je najavio oštar odgovor na raketu koja je juče pala duboko u Izrael najdalje od rata 2014. godine.

U izraelskim osvetničkim napadima ranjeno je sedam Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.

Preporučujemo za Vas