ŽESTOKE RAZMJENE VATRE

Netanjahu se hitno vratio u Izrael da se konsultuje s vojskom o Gazi

Netanjahu, stalno kumunicira sa načelnikom Generalaštaba Avivom Kohavijem i drugim bezbjednosnim zvaničnicima
235 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu sa Trampom u Vašingtonu, Foto: CARLOS BARRIA/Reuters
Netanjahu sa Trampom u Vašingtonu, Foto: CARLOS BARRIA/Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu vratio se danas kući iz Vašingtona, ranije nego što je planirao, i odmah otišao da se konsultuje s vojnim komandantima nakon žestoke razmjene vatre između izraelske vojske i Hamasa u noći između ponedjeljka i utorka.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na neimenovog izraelskog zvaničnika, da nije postignut dogovor o prekidu vatre s Hamasom i dodao da je Netanjahu dao instrukcije vojsci da nastavi udare na mete te islamske ekstremističke organizacije još dok je putovao u Izrael iz glavnog grada SAD. Zvaničnik je naveo da Netanjahu, koji je odmah otišao na brifing u sjedište vojske u Tel Avivu, stalno kumunicira sa načelnikom Generalaštaba Avivom Kohavijem i drugim bezbjednosnim zvaničnicima.

"Nema dogovora o prekidu vatre. Nije gotovo", rekao je taj zvaničnik, dodavši da se posljednji izraelski napad iz vazduha na Gazu dogodio u 3.30 sati (mediji su ranije izvijestili da je to bilo sat kasnije).

On je dodao da je Izrael spreman na još više udara.

Palestinski izvori u Gazi su ranije danas rekli da je uslov Izraela za prekid vatre okončanje svih aktivnosti duž granične ograde, uključujući puštanje balona sa zapaljivim materijalom i planirani protest na granici u petak povodom godišnjice početka tih masovnih demonstracija protiv izraelske i egipatske blokade Gaze.

Izraelski mediji su danas preneli da je za večeras planiran protest kraj granice Gaze i Izraela odložen iz bezbjednosnih razloga.

Najnoviji sukob između Hamasa i izraelske vojske, koji prijeti da preraste u još jedan rat, izazvala je dugometna raketa iznenadno ispaljena s juga pojasa Gaze juče ujutru. Raketa je pogodila i srušila jednu kuću sjeverno od Tel Aviva, ranivši sedmoro ljudi. Taj incident je naveo Netanjahua da skrati posjetu Vašingtonu i vrati se u Izrael.

U svim većim gradovima Izraela otvorena su skloništa za bombe u pripremi za ofanzivu koja je počela juče predveče.

Ekstremisti u Gazi odgovorili su novim raketiranjem uglavnom pograničnog područja koje je trajalo do ranih jutarnjih sati iako je Hamas sinoć objavio da je zahvaljujući posredovanju Egipta postignut prekid vatre i da je stupio na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu.

U izraelskoj odmazdi sinoć je između ostalog pogodjena kancelarija glavnog vođe Hamasa Ismaila Hanijea, a danas je saopšteno da je ranjeno sedmoro ljudi kada se na udaru našla jedna kuća.

Od jutros u Gazi vlada napeto zatišje, a sve škole na jugu Izraela su zatvorene, javlja AP.

Otkako je silom preuzeo vlast u Gazi od snaga lojalnih rivalskom umjerenijem Fatahu 2007. godine, Hamas je tri puta ratovao s Izraelom, a ovaj najnoviji sukob prijeti da se otme kontroli samo dvije nedjelje prije izraelskih parlamentarnih izbora.