IZVELI NIZ UDARA

Izraelska vojska napala ciljeve Hamasa poslije raketnog udara, zatišje prekinuto

Razmjena vatre izbila je ponovo nakon dana relativog zatišja posle ozbiljne eskalacije nasilja koja je počela u ponedjeljak
728 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Izraelska vojska izvela je niz udara na mete Hamasa u pojasu Gaze sinoć i rano jutros nakon što je jedna raketa sa te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora kasno sinoć ispaljena na Izrael.

Rano jutros sirene za raketnu uzbunu su se oglasile u gradu Aškelonu na jugu Izraela nakon obnovljenih izraelskih udara iz vazduha na Rafu na jugu pojasa Gaze, prenose izraelski mediji. Raketu je presreo odbambeni sistem "Gvozdena kupola".

Razmjena vatre izbila je ponovo nakon dana relativog zatišja posle ozbiljne eskalacije nasilja koja je počela u ponedjeljak.

Sedmoro ljudi ranjeno je rano tog dana kada je kuća sjeverno od Tel Aviva pogođena dugometnom raketom ispaljenom iz pojasa Gaze, što je navelo premijera Izraela Benjamina Netanjahua da skrati posjetu Vašingtonu i vrati se kući.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u ponedjeljak predveče pokrenule ofanzivu i napale ciljeve Hamasa širom pojasa Gaze.

U gotovo svim velikim izraelskim gradovima otvorena su skloništa za bombe u pripremi na odgovor na ofanzivu.

Nasilje je eskaliralo u osetljivo vrijeme za Netanjahua i islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze.

Netanjahu je u tijesnoj izbornoj trci u namjeri da peti put postane premijer poslije skoro 13 godina na vlasti.

Hamas koji vada Gazom od 2007. godine, pošto je pobijedio snage lojalne rivalskom umjerenijem Fatahu, nije uspio da ublaži izraelsku i egipatsku blokadu koja je još tada uvedena i suočen je sa inače retkim demonstracijama zbog loših uslova života.

U trenutku kada je preostalo manje od dvije nedjelje do parlamentarnih izbora u Izraelu za koje se očekuje da budu neizvesni, islamski ekstremistički Hamas je iznenada postao najveća slabost premijera Netanjahua, komentariše AP.

Izraelski lider je suočen s pritiskom stanovnika južnog Izraela, koji su najčešća meta raketnih napada iz Gaze i oštrim kritikama svojih političkih protivnika da ne može da nadje načina da se suprotstavi Hamasu kako valja.

Hamas je u ponedjeljak uveče objavio da je postignut prekid vatre posredstvom Egipta, a osetljvo zatišje je prevladalo tek od ranog jutra u ponedjeljak.

Zatišje je prekinuto u utorak uveče nakon što je Hamas potvrdio da je pristao na plan prekida vatre i kada je ponovo ispaljena jedna raketa na pojas Gaze.

Hamas i manja organizacija Islamski džihad porekli su odgvornost za raketiranje, rekavši da se radi o pojedinačnom činu.

Nakon izraelskih osvetničkih udara na ciljeve Hamasa i postrojenje za proizvodnju oružja u Kan Junisu ispaljena je nešto prije ponoći raketa prema industrijoj zoni u Aškelonu.

Jutros oko tri sata izraelska vojska je napala više meta u kompleksu Hamasa u području Rafe na jugu pojasa u odgovoru na balone sa zapaljvim materijalom puštene preko granice i rakete ispaljene preme Izraelu, saopštila je vojska, dodavši da smatra Hamas odgovornim za sva neprijateljstva koja potiču iz Gaze.

Hamas i izraelska vojska su tri puta ratovali u poslednjoj deceniji i lako bi se moglo desiti da i najnoviji sukobi izmaknu kontroli, čak iako ni jedna strana nije za to zainteresovana.

Preporučujemo za Vas