Njihova lica savršeno odslikavaju užas rata

Bilo je očigledno da nije pripadnik Islamske države jer je nosio majicu kratkih rukava i dijete u rukama
89 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2017. 14:14h

Otac sa ćerkom u naručju, oboje vrište od straha, bježeći kroz ruševine Mosula. Ulice su u trenutku transformisane u bojno polje boraca Islamske države i Iračkih specijalnih snaga, piše fotograf Rojtersa Goran Tomašević.

Njih dvoje i njihovi susjedi, od kojih neki nose gumene sandale a neki su bosi, bježe od kontranapada Islamske države u dijelu Mosula, izbjegavajući pucnjavu dok se ekstremisti približavaju.

Kada su stigli do specijalnih snaga muškarcima je naređeno da podignu svoje košulje i dokažu da nijesu bombaši samoubice.

Mosul
Mosul

Za ekstremiste je to postala uobičajena taktika kako da koriste samoubice i vojnici su pucanjem u vazduh pokušavali da uspore stanovnike vičući na njih na arapskom.

Dan ranije iračke trupe su koristile buldožere da bi od vozila napravili improvizovane barikade u cilju zaštite stanovnika od samoubilačkih napada u toj oblasti.

Civili su u većem broju raseljeni u posljednjih nekoliko dana, dok borbe u i oko posljednjih islamskih uporišta u Mosulu bijesne, pogotovo u stambenim naseljima gdje su voda, hrana i energija mjesecima uskraćeni.

Jedan otac je u panici bio potpuno van sebe. Bilo je očigledno da nije pripadnik Islamske države jer je nosio majicu kratkih rukava i dijete u rukama. Njegovo lice je savršeno odslikavalo teror rata.

Mosul
Mosul

Galerija

Bonus video: