Izlaznost na izbore u Izraelu do podne 24,8 odsto

126 pregleda 0 komentar(a)
Sa glasaškog mjesta, Foto: Reuters
Sa glasaškog mjesta, Foto: Reuters

Izraelska izborna komisija objavila je da je danas do podne glasalo 24,8 odsto Izraelaca koji imaju pravo glasa, što je dva procenta manje nego na prethodnim izborima 2015. godine.

Po tome, međutim, ne može da se predvidi koliko će procenata od oko 6,4 miliona Izraelaca s pravom glasa glasati, pošto se birališta zatvaraju u 22 sata i mnogi očekuju da se glasači pojave u posljednjem trenutku, prenosi AP.

Izraelski mediji navode da je u arapskom gradu Baka al Garbije do podne glasalo samo devet odsto glasača.

Predsjedavajući Centralne izborne komisije Hanan Melcer podnio je žalbu policiji nakon što se ispostavilo da je vladajući konzervativni Likud premijera Benjamina Netanjahua snabdio desničarske aktiviste sa 1.200 kamera da nadgledaju arapska birališta.

Policija je konfiskovala desetine tih kamera, a Netanjahu je rekao da bi kamere trebalo da budu svuda kako bi se obezbijedilo da proces glasanja bude kako valja, upotrebivši hebrejsku riječ košer.

Jedan policijski zvaničnik je rekao da za sada nema sumnje da je počinjeno krivično djelo jer su aktivisti sa kamerama viđeni ispred glasačkih mjesta, ali izborna komisija bi tek trebalo da odluči da li kamere predstavljaju ometanje izbornog procesa.

U međuvremnu je data instrukcija policiji da istraži nestanak određenih glasačkih listića i obejležavanje drugih.

Netanjahu je apelovao na glasače da ga danas podrže. Apel je uputio i preko Fejsbuka na video snimcima, uz upozorenje da bi se mogli probuditi s ljevičarskom vladom, predvođenom njegovim rivalom Benijem Gancom.

On je ocijenio da takav scenario podržava "tajni sporazum" s arapskim partijama koje on često označava političkim neprijateljima.

Ganc, jedan od lidera saveza partija Plavo bijelo, kritikovao je arapske partije, nagovijestivši moguće savezništvo s Laburističkom partijom lijevog centra, ali i novom desničarskom strankom Zehut, za koju je reko da nije tako loša kao drugi desničarski ekstremisti.

Bonus video: