Od aviona do sira i maslina: SAD žele da uvedu nove carine na robu iz EU

Stručnjaci upozoravaju da carine vode do viših potrošačkih cijena u zemljama koje ih uvode i mogu negativno da utiču na ekonomski rast.
867 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) žele da uvedu nove carine na robu iz Evropske unije (EU) vrijednu 11,2 milijarde dolara, od aviona do Gauda sira i maslina, da bi nadoknadile, kako kažu, evropske nefer subvencije za evropskog proizvođača aviona Erbas.

Iako visina carina nije velika u poređenju na stotine milijardi dolara carina koje SAD i Kina uvode u njihovom trgovinskom ratu, ta namjera nagovještava prekid trgovinskih pregovora sa EU u trenutku kada privredna aktivnost već naglo usporava.

SAD i EU pregovaraju od prošle godine oko toga kako da izbjegnu uvođenje carina koje je predsjednik SAD Donald Tramp želio da nametne da bi smanjio trgovinski deficit sa zemljama kao što je Njemačka.

Stručnjaci upozoravaju da carine vode do viših potrošačkih cijena u zemljama koje ih uvode i mogu negativno da utiču na ekonomski rast.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika kasno sinoć je objavila spisak proizvoda iz EU na koje bi bile uvedene carine u očekivanju odluke Svjetske trgovinske organizacije ovog ljeta.

SAD su se 2004. žalile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da EU pruža nefer podršku evropskom proizvođaču aviona Erbasu.

STO je u maju presudila da EU jeste dala neke ilegalne subvencije Erbasu što je naškodilo američkom proizvođaču aviona Boingu.

SAD očekuju da će im STO ovog ljeta odobriti da preduzmu kontramjere da nadoknade subvencije EU.

"EU je iskorišćavala SAD oko trgovine mnogo godina, uskoro će prestati", napisao je Tramp danas na Tviteru.

Ovaj potez SAD izgleda da odražava šire nezadovoljstvo oko sporog tempa trgovinskih pregovora sa EU, navodi agencija AP.

EU je odgovorila danas da je američki poziv za nove carine zasnovan na američkoj procjeni a ne na nečemu što im je Svjetska trgovinska organizacija dodijelila.

EU je takođe saopštila da sprema sopstvene uzvratne mjere zasnovane na odvojenom slučaju pred STO u kome je pronađeno da je američki Boing dobio ilegalnu podršku od američke države Vašington.

Bonus video: