Sudanski zvaničnici: Vojska primorala predsjednika Bašira da se povuče s vlasti

Sudanska vojska je jutros preko državne televizije najavila da će uskoro objaviti "važno saopštenje", a desetine hiljada građana uputile su se u centar glavnog grada Kartuma, pjevajući i plešući, na poziv organizatora protesta
1094 pregleda 1 komentar(a)
Bašir, Foto: Reuters
Bašir, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2019. 09:19h

Dva visoka zvaničnika Sudana saopštila su danas da je vojska primorala autokratskog predsjednika Omara al Bašira da se povuče poslije 30 godina vladavine.

Za sada nisu poznate okolnosti Baširovog svrgavanja s vlasti, a ne zna se ni gdje se on nalazi.

Sudanska vojska je jutros preko državne televizije najavila da će uskoro objaviti "važno saopštenje", a desetine hiljada građana uputile su se u centar glavnog grada Kartuma, pjevajući i plešući, na poziv organizatora protesta.

Takav razvoj događaja podstakao je spekulacije da vojska planira da postavi svog čovjeka na Baširovo mjesto.

Organizatori masovnih protesta odbacuju tu mogućnost koju vide kao način da vojska zadrži moć koju je imala za vrijeme Baširove vladavine.

Oni su pozvali demonstrante da istraju u mirnim protestima ispred sjedišta vojske u Kartumu, sa zahtjevom da bude formirana civilna prelazna vlada.

Dva sudanska zvaničnika, koja su na visokim pozicijama u vladi i vojsci, kazala su za Asošiejted pres da armija razgovara o formiranju prelazne vlade, ali nisu iznijeli detalje o prirodi tih razgovora ni o mogućoj novoj administraciji.

Državna novinska agencija javila je danas da će vlast osloboditi sve političke zatvorenike, ne navodeći kada će se to desiti.

Vijest o uklanjanju Bašira s vlasti uslijedila je nešto više od nedjelju dana pošto je predsjednik Alžira Abdelaziz Buteflika, suočen sa sličnim protestima, podieo ostavku poslije 20 godina na vlasti.

Masovni protesti u Alžiru i Sudanu podsećaju na pobune u nekoliko arapskih država 2011. godine, poznate kao Arapsko proljeće, koje su dovele do zbacivanja lidera Tunisa, Libije, Egipta i Jemena.

Protesti u Sudanu počeli su u decembru zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji, ali su se brzo pretvorili u izraz opšteg nezadovoljstva Baširovom vladavinom. Novu snagu dobili su prošle nedelje posle ostavke Buteflike.

Kada je došlo do povećanja broja učesnika protesta, vlada je odgovorila represijom. Bezbjednosne snage su od subote više puta pokušale da razbiju proteste, a u nasilju su poginule najmanje 22 osobe.

Bonus video: