Klinton: Asanž mora da odgovara za ono što je uradio

1796 pregleda 2 komentar(a)
Klinton, Foto: Reuters, Reuters
Klinton, Foto: Reuters, Reuters

Bivša kandidantkinja demokrata za predsjednika SAD Hilari Klinton smatra da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je juče uhapšen u Londonu, "mora da odgovara za ono što je uradio".

"Suština je da on mora da odgovara za ono što je uradio, barem za ono za šta je optužen“, rekla je Klinton, inače i nekadašnja državna sekretarka SAD.

Vikiliks je objavio i-mejlove Demokratske stranke koje su ukrali ruski obavještajci tokom predizborne kampanje 2016. godine, što je naškodilo kampanji Klintonove.

Asanž je uhapšen juče u Londonu, pošto mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD, koje ga optužuju za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Ministarstvo pravde SAD objavilo je juče da je optužilo Asanža za kovanje zavjere sa bivšom analitičarkom američke vojne obavještajne službe Čelsi Mening, o upadu u vladin računar sa povjerljivim podacima.

Asanž je optužen da je pomagao Mening u otkrivanju kompjuterske šifre, što joj je omogućilo da upadne u računarski sistem Pentagona.

Sud u Londonu juče je presudio da je Asanž kriv za kršenje uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Na osnovu te osuđujuće presude Asanžu prijeti do 12 mjeseci zatvora,

Asanž je pred sudom izjavio da nije kriv.

Bonus video: