Pens: Tramp nikad nije podržavao Vikiliks

Kao predsjednički kandidat, Tramp je imao određeniji stav o Vikiliksu kada je ta organizacija prenijela prepisku direktora izborne kampanje njegove protivnice Hilari Klinton
594 pregleda 0 komentar(a)
Pens, Foto: Reuters
Pens, Foto: Reuters

Oduševljene reakcije Donalda Trampa tokom predsjedničke predizborne kampanje na informacije Vikiliksa o Hilari Klinton ne predstavljaju znak podrške američkog predsjednika prema toj organizaciji, izjavio je danas američki potpredsjednik Majk Pens.

Tramp je juče na pitanje o hapšenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Londonu rekao da ne zna ništa o Vikiliksu i da to nije njegova stvar.

Kao predsjednički kandidat 2016. godine, Tramp je imao određeniji stav o Vikiliksu kada je ta organizacija prenijela prepisku direktora izborne kampanje njegove protivnice Hilari Klinton.

"Vikiliks, obožavam Vikiliks", rekao je tada Tramp.

Pens je danas američkim medijima rekao da predsjednik ni na koji način ne podržava Vikiliks.

Londonska policija juče je uhapsila Asanža na osnovu naloga SAD za njegovo izručenje i zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji. Ekvador je prethodno oduzeo azilantski status Asanžu, navodeći kao razlog njegova "kršenja međunarodnih konvencija i dnevnih protokola".

Asanž se 2012. sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbe za seksualni napad, koja je u međuvremenu odbačena. On je ostao u ambasadi, strahujući da bi mogao da bude izručen SAD, koje ga traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Bonus video: