Ekvador: Asanž htio ambasadu da koristi kao centar za špijuniranje

Moreno je kazao da je iz Velike Britanije dobio zvaničnu potvrdu da Asanž neće biti izručen negdje gdje ga čeka smrtna kazna, prenosi hrvatski Indeks.
859 pregleda 1 komentar(a)
Asanž, Foto: Reuters
Asanž, Foto: Reuters

Džulijan Asanž više je puta prekršio pravila azila i pokušao je ekvadorsku ambasadu u Londonu koristiti kao "centar za špijuniranje", izjavio je Lenjin Moreno, predsjednik Ekvadora, za, "Gardijan".

Moreno je dodao kako je iz Velike Britanije dobio zvaničnu potvrdu da će Asanžova osnovna prava biti poštovana i da neće biti izručen negdje gdje ga čeka smrtna kazna, prenosi hrvatski Indeks.

Britanska policija je prošlog četvrtka pritvorila Asanža (47) nakon što je Ekvador ukinuo njegov politički azil, čime je završio njegov gotovo sedmogodišnji boravak u ambasadi te zemlje.

Ukidanje azila i optužbe za seksualno zlostavljanje

Naime, suosnivač Vikiliksa, Asanž, je i ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine upravo kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje za koje je tvrdio da je dio kampanje protiv njega.

Za sada SAD traže njegovo izručenje, i to nakon što je tamošnje tužilaštvo u četvrtak objavilo da je optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računaru njihove vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Čelsi Mening.

Ukidanje azila smatra se kontroverznim u Ekvadoru. Prethodni predsjednik Rafael Korea optužio je svog nekadašnjeg političkog saveznika za "zločin koji čovječanstvo nikada neće zaboraviti" i opisao ga kao "najvećeg izdajnika u istoriji Ekvadora i Južne Amerike", piše "Gardijan".

Centar za špijuniranje

Vikiliks je povezan s kampanjom koja je imala za cilj slabljenje političkog uticaja Morena, odnosno s anonimnom veb stranicom koja je tvrdila da je Morenov brat osnovao ofšor kompaniju. Materijal koji se nalazio na stranicama uključivao je i privatne fotografije Morena i njegove porodice.

Ekvadorski predsjednik negirao je u svom prvom intervjuu nakon ukidanja azila Asanžu da se radi o odmazdi zbog dokumenata koji su procurjeli o njegovoj porodici te je dodao kako mu je žao što je Asanžnavodno koristio ambasadu kako bi se miješao u demokratske procese drugih zemalja.

“Vrlo je žalosno što su na našem teritoriju ekvadorske ambasade u Londonu, uz dopuštenje prethodne vlade, omogućeni uvjeti za miješanje u procese drugih država“, rekao je Moreno.

"Ne možemo dopustiti da naš dom, dom koji je otvorio svoja vrata čovjeku u nevolji, postane centar za špijuniranje", kazao je Moreno.

"Ovakvim aktivnostima krše se pravila azila. Naša odluka nije arbitrarna, već se temelji na međunarodnom pravu”, dodao je.

Neće biti izložen mučenju ili smrtnoj kazni

Ekvadorski predsjednik takođe je naglasio kako je dobio zvaničnu garanciju da život Asanža neće biti ugrožen.

"Za nas je najvažnije pravo - pravo na život", rekao je.

“Iz tog smo razloga konsultovali vladu Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti izručenja Asanža trećim zemljama u kojima bi mogao biti izložen mučenju, zlostavljanju ili smrtnoj kazni. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo nam je pisanu garanciju da neće biti izručen ni jednoj zemlji u kojoj bi mogao proći takav tretman", dodao je.

Bonus video: