Tinejdžerka spaljena jer je prijavila nastavnika za zlostavljanje

Njena hrabrost i smrt privukli su veliku pažnju javnosti u Bangladešu i ukazali na ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u ovoj konzervativnoj zemlji na jugu Azije
4769 pregleda 1 komentar(a)
Nusrat Džahan Rafi, Foto: Screenshot (Twitter)
Nusrat Džahan Rafi, Foto: Screenshot (Twitter)

Djevojku iz Bangladeša koja je prijavila svog nastavnika za seksualno uznemiravanje vršnjaci su posuli kerozinom i zapalili, a nakon pet dana ona je preminula, navodi BBC.

Nusrat Džahan Rafi spaljena je dve nedjelje nakon što je podnijela prijavu u policiji, prenio je BBC.

Kako je Rafi navela, profesor ju je pozvao u svoju kancelariju i dodirivao je na neprimjeran način. Rekla je i da je uspjela da pobjegne.

Njena hrabrost i smrt privukli su veliku pažnju javnosti u Bangladešu i ukazali na ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u ovoj konzervativnoj zemlji na jugu Azije.

Nusrat (19) je bila učenica Islamske škole u malom gradu Feni, 160 kilometara južno od Dake. Ispričala je da ju je profesor pozvao u svoju kancelariju i dodirivao na neprimjeren način, a dodala je i da je uspela da pobjegne, navodi BBC.

Mnoge mlade žene i devojke u Bangladešu radije kriju svoja iskustva o zlostavljanju ili uznemiravanju iz straha da bi ih društvo ili porodice mogli osuditi.

Nusrat je nakon napada otišla u policijsku stanicu, gdje ju je policajac snimio telefonom i ona je ponovila šta se dogodilo. Snimak je dospio na društvene mreže, a profesor je uhapšen nakon njene prijave. Mještani su, međutim, nakon toga izašli na ulice i pozvali lokalne zvaničnike da muškarca oslobode.

Dvije nedjelje nakon čitavog slučaja, vršnjaci iz razreda namamili su Nusrat na krov škole pod izgovorom da im je jedna prijateljica pretučena. Nekoliko učenika ju je opkolilo zaprijetivši joj da mora da povuče prijavu protiv profesora, a pošto je ona to odbila, zapalili su je, prenio je Independent.

Nakon njene smrti održani su protesti u više gradova. Policija je uhapsila 15 osoba, a njih sedam je učestvovalo u ubistvu.

Bonus video: