ESKALACIJA NASILJA

Prekinuto zatišje: Ispaljeno preko 200 raketa iz Gaze, Izrael odgovorio vazdušnim udarima

Troje Palestinaca, uključujući jednu trudnu ženu i njenu 14-mjesečnu kćerku, je poginulo, dok je na izraelskoj strani ranjeno troje Izraelaca, među njima i jedna 80-godišnja žena
472 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaza Sitija, Foto: Reuters
Detalj iz Gaza Sitija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2019. 17:57h

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su danas preko 200 raketa na Izrael, što je izazvalo vazdušne udare izraelske vojske na desetine meta širom pojasa Gaze i prekinulo jednomjesečno zatišje u sukobima dva ljuta neprijatelja.

Troje Palestinaca, uključujući jednu trudnu ženu i njenu 14-mjesečnu kćerku, je poginulo, dok je na izraelskoj strani ranjeno troje Izraelaca, među njima i jedna 80-godišnja žena.

Zbog raketiranja je hiljade Izraelaca moralo da ode u skloništa od bombi u Aškelonu, Ašdodu, Sderotu u Rehovotu.

Nasilje je eskaliralo u osjetljivo vrijeme za Izrael koji naredne nedjelje obilježava Dan sjećanja na poginule vojnike i Dan nezavisnosti, prije održavanja nadmetanja za pjesmu Evrovizije sredinom mjeseca.

Žestoki sukobi mogli bi da bace sjenku na Eurosong i zaplaše turiste koji se očekuju u Izraelu tim povodom, navodi AP.

Lideri islamskog ekstremističkog Hamsa koji vlada pojasom Gaze i manjeg Islamskog džihada bili su u Kairu, kad je nasilje izbilo, da se dogovore s egipatskim posrednicima kako da spriječe propast ranije dogovorenog prekida vatre.

Izrael i Hamas, koji u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države, ratovali su tri puta od 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli vlast u Gazi, pobijedivši snage lojalne umjerenijem rivalskom Fatahu.

U martu ove godine sukobili su se žestoko nekoliko puta pre nego što je Egipat izdejstvovao primirje na osnovu kojeg je Izrael pristao da ublaži parališuću blokadu Gaze u zamjenu za zaustavljanje raketne vatre.

Međutim, u posljednih nekoliko dana Hamas je optužio Izrael da ne ispunjava svoja obećanja i raketiranje je obnovljeno.

Danas su se sirene za raketnu uzbunu čitavog dana oglašavale na jugu Izraela jer napadi nisu prestajali.

Izraelska vojska je za izazivanje novog nasilja optužila Islamski džihad, tvrdeći da su pripadnici te organizacije, koja ima podršku Irana, ranili u petak dvoje izraelskih vojnika na granici Gaze.

Taj napad navodno nije koordinisan s Hamasom ali Izrael smatra tu organizacuju odgovornom za svo nasilje koje dolazi iz Gaze.

Izrael navodi da je desetine raketa presreo protivraketni sistem Gvozdena kupola, a uveče je objavljeno da je pogođeno 120 meta u Gazi, uključujući komplekse Hamasa i tunel Islamskog džihada prokopan za napad na izraelsku teritoriju.

Kasno večeras pogođena je poslovna i stambena šestospratnica u Gaza Sitiju.

Novinari su rekli da je u njoj kancelarija turske novinske agencija Anadolija, a izraelska vojska da je tamo sjedište obavještajne službe Hamasa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je i ministar odbrane, dao je instrukcije da se zada težak udarac ekstremističkim organizacijama, a vojni izvori su nagovijestili da bi se sukobi mogli nastaviti u narednim danima, javili su izraelski mediji.

Izraelska vojska okrivila je palestinsku grupu Islamski džihad za podsticanje trenutnog kruga nasilja u Gazi i Izraelu.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Džonatan Konrikus, naveo je da grupa nije koordinisala napad sa Hamasom, najbrojnijom militantnom organizacijom u Gazi, ali da su obje grupe danas ispalile 150 raketa na Izrael, prenio je Rojters.

On je rekao da su pripadnici Islamskog džihada, grupe koju podržava Iran, dan ranije otvorili vatru na dva pripadnika izraelskih snaga, koji su tom prilikom lakše ranjeni.