Nastavljeno raketiranje Izraela iz pojasa Gaze: Poginuo otac četvoro djece

Žrtva identifikovana kao 58-godišnji Moše Agadi, koji je ranjen šrapnelom kada je raketa pogodila njegovu kuću i preminuo je u bolnici, navode izraelski mediji
1671 pregleda 6 komentar(a)
Antiraketni sistem presrijeće rakete u Aškelonu, Foto: Reuters
Antiraketni sistem presrijeće rakete u Aškelonu, Foto: Reuters

U raketiranju iz pojasa Gaze u gradu Aškelonu na obali Sredozemnog mora rano jutros poginuo je Izraelac, saopštili su izraelski zdravstveni zvaničnici.

Žrtva identifikovana kao 58-godišnji Moše Agadi, otac četvoro djece ranjen je šrapnelom kada je raketa pogodila njegovu kuću i preminuo je u bolnici, navode izraelski mediji.

To je prva izraelska žrtva u raketiranju od 2014. godine i rata izraelske vojske i ekstremista Hamasa, naveo je AP.

Prethodno je u novembru, takođe u Aškelonu, poginuo Palestinac sa Zapadne obale koji radi u Izraelu.

Ekstremisti iz pojasa Gaze ispalili su više od 400 raketa od subote ujutru i to je jedna od najintezivnijih eskalacija nasilja poslije više godina koja je prekinula jednomjesečno zatišje.

Sirene za raketnu uzbunu oglašavale su se širom juga Izraela juče i jutros jer baražna raketna vatra nije prestajala.

Protivraketni sistem "Gvozdena kupola" presreo je desetine projektila, ali je četvoro ljudi ranjeno, uključujući jednog starijeg čovjeka koji je u kritičnom stanju.

Izrael je odgovorio desatinama udara iz vazduha na pozicije ekstremista u Gazi, ubivši šestoro Palestinaca, među njima trudnu ženu i njenu ćerku.

Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad najavili su nastavak napada ako izraelska "agresija" ne stane, kako su rekli, a opština u Rišon Lecionu južno od Tel Aviva je otvorila skloništa.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela pozvalo je svijet da osudi raketiranje iz Gaze.

"To je situacija koju ne možemo prihvatiti. Mi ćemo uzvratiti - osiguraćemo da palestinske terorističke organizacije ne budu u stanju da nastave te napade i tražimo od međunarodne zajednice da ih najoštrije osudi", napisao je portparol ministarstva Imanuel Nahšon na Tviteru, navodeći da je na Izrael ispaljeno 430 raketa.

Izraelska vojska je prethodno navela da je gađala kuće više od 30 komandi Hamasa i Islamskog džihada i da je u nekima navodno bilo oružje.

Bonus video: