NAKON ŠTO SU ISPALJENE RAKETE I MINOBACAČKI PROJEKTILI

Očekuju se novi sukobi: Izraelska vojska poslala tenkovsku brigadu na granicu pojasa Gaze

Portparolka izraelske vojske je rekla da je Sedma oklopna brigada poslata na jug "kako bi tamo bila snaga na raspolaganju u slučaju da postoji potreba", prenijeli su izraelski mediji
824 pregleda 2 komentar(a)
Izraelski vojnici, Foto: Reuters
Izraelski vojnici, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2019. 12:07h

Izraelska vojska poslala je danas dodatnu tenkovsku brigadu na granicu pojasa Gaze i pripremila se za nastavak sukoba u narednim danima, nakon što je 450 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno na jug Izraela sa te palestinske teritorije u posljednja 24 sata.

U tim napadima ubijen je jedan Izraelac, a nekolicina je ranjena.

U odgovoru na napade izraelska vojska je pogodila preko 220 vojnih meta u Gazi, pričinivši značajnu štetu "terorističkim organizacijama", kako je rečeno, na toj gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Sukobi su počeli u subotu oko 9.30 i jutros su nastavljeni nakon nekoliko perioda zatišja prošle noći.

Obje strane su najavile da će pojačati odmazdu ako druga strana nastavi napade.

Portparolka izraelske vojske je rekla da je Sedma oklopna brigada poslata na jug "kako bi tamo bila snaga na raspolaganju u slučaju da postoji potreba", prenijeli su izraelski mediji.

Drugi vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus je izjavio da vojska očekuje da se sukobi nastave još nekoliko dana.

Sukobi su počeli zapravo još u petak uveče kada je snajperskim mecima iz Gaze ranjeno dvoje vojnika i vojska odgovorila udarom iz vazduha na poziciju Hamasa u kojem su poginula dvojica članova te islamske ekstremističke organizacije.

Razmjena vatre uslijedila je nakon nekoliko nedjelja relativnog zatišja između Gaze i Izraela na osnovu nezvaničnog prekida vatre koji je propao kada su ponovo počeli napadi iz Gaze.

Ekstremističke organizacije su rekle da je to osveta što Izrael nije poštovao dogovor o prekidu vatre ne dozvolivši, između ostalog, da se transferiše novac iz Katara za pomoć tom osiromašenom području.

Izraelska vojska tvrdi da je 70 procenata od preko 450 raketa i projektila ispaljenih na Izrael palo na otvoreno polje.

Više od 150 projektila ispaljenih ka naseljenim područjima presreo je protivraketni sistem "Gvozdena kupola".

Ipak je nakoliko projektila direktno pogodilo kuće i stanove ili je eksplodiralo pored, uključujući jednu koja je pogodila dvorište kuće Moše Agadija u Aškelonu.

On je rano jutros u bolnici podlegao ranama od šrapnela.

Agadi je prva izraelska žrtva u raketiranju iz Gaze od rata 2014. godine.

Izrael tvrdi da su većinu projektila iz Gaze ispalili Hamas i Islamski džihad.

Vojska navodi da su ubijena najmanje četiri Palestinca u izraelskim kotraudarima i da su svi bili dio jedinica koje ispaljuju rakete.

Vlasti u Gazi su takođe optužile Izrael za pogibiju trudne žene i njene ćerke.

Izraelska vojska, međutim, poriče odgovornost i tvrdi da je to posljedica neuspjelog ispaljivanja rakete.

U izraelskim napadima ciljani su tuneli Islamskog džihada prokopani ispod granice, otvori nekoliko tunela, podzemno postrojenje Hamasa za proizvodnju raketa, skladišta oružja, vojne baze, osmatračnice, fabrika cementa i nekoliko višespratnica.

Napadnuto je i nekoliko brodova koji pripadaju pomorskim jedinicama komandosa Hamasa i Islamskog džihada.

Gađane su i civilne zgrade, uključujući, kako se tvrdi, domove lidera ekstremista gdje navodno ima oružja.

Izraelska vojska je takođe srušila zgradu u kojoj su kancelarije turske državne novinske agencije Anadolija u Gaza Sitiju što je izazvalo osudu iz Ankare.

Izrael međutim tvrdi da je tamo bilo sjedište obavještajne službe Hamasa.

SAD su saopštile da podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, a ambasador EU u Izraelu je oštro kritikovao raketiranje iz Gaze.

Izaslanik UN za Bliski istok je rekao da ta organizacija sarađuje s Egiptom kako bi se povratilo zatišje i pozvao obje strane na deeskalaciju nasilja i obnovu nedavnog razumijevanja.