Svrgnuti sudanski predsjednik optužen za ubistvo demonstranata

Al Bašir je uhapšen u glavnom gradu Sudana Kartumu samo nekoliko dana pošto ga je vojska svrgnula sa vlasti 11. aprila. On je čvrstom rukom vladao zemljom gotovo tri decenije
388 pregleda 0 komentar(a)
Demonstranti u Sudanu, Foto: Beta AP
Demonstranti u Sudanu, Foto: Beta AP

Svrgnuti sudanski predsjednik Omar al Bašir optužen je za ubistvo demonstranata tokom protesta protiv njegovog režima, saopštio je danas sudanski državni tužilac.

"Omar al Bašir i druge osobe optužene su za podsticanje i učestvovanje u ubistvu demonstranata", navodi se u saopštenju tužioca.

Prelazni vojni savjet koji vlada Sudanom ranije je saopštio da će Al Bašir da se suoči sa pravdom u zemlji i da neće biti izručen Hagu gdje ga je Međunarodni krivični sud optužio za ratne zločine i genocid u sukobima u Darfuru tokom 2000-tih.

Al Bašir je uhapšen u glavnom gradu Sudana Kartumu samo nekoliko dana pošto ga je vojska svrgnula sa vlasti 11. aprila. On je čvrstom rukom vladao zemljom gotovo tri decenije.

Demonstranti su i poslije svrgavanja Al Bašira ostali na ulicama tražeći brzi prelaz na civilnu vlast.

Portparol demonstranata rekao je da su sudanski generali i predstavnici demonstranata danas postigli sporazum o formiranju novog "Suverenog saveta" koji će zamijeniti sadašnji vojni savjet na vlasti.

Suvereni savjet treba da uključi predstavnike vojske i civila, rekao je za Frans pres Taha Osman, predstavnik demonstranata. On je rekao da će se sjutra voditi razgovori o sastavu tog novog savjeta.

Bonus video: