NENAJAVLJENA POSJETA BRISELU

Evropljani prenijeli Pompeu zabrinutost zbog rasta tenzija između SAD i Irana

Poslije Brisela Majk Pompeo putuje za Soči da se sastne sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom
2498 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pompeo i Džeremi Hant, Foto: Reuters
Majk Pompeo i Džeremi Hant, Foto: Reuters

Evropljani su rekli da su zabrinuti zbog ponovnog podizanja tenzija između Vašingtona i Teherana i prenijeli državnom sekretaru SAD Majku Pompeu da zbog toga postoji rizik od "slučajnog" izbijanja sukoba u Zalivu.

Američki šef diplomatije došao je u nenajavljenu posjetu Briselu na razgovor sa ministrima spoljnih poslova EU o "hitnim pitanjima", posebno o Iranu. Pompeo je svratio u Brisel na putu za Rusiju.

Vašington optužuje Teheran da priprema skore napade na američke interese na Bliskom istoku.

Razgovori Evropljana i Pompea bili su teški, prenosi agencija Frans pres.

"Rekao sam mu jasno da smo zabrinuti zbog tenzija u regionu i da ne želimo vojnu eskalaciju", rekao je novinarima njemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas poslije sastanka.

Ton sastanku dao je na početku britanski šef diplomatije Džeremi Hant rekavši da su vrlo zabrinuti od rizika da se ne izazove sukob "slučajno" zbog rasta tenzija.

"Američki stav jačanja pritisaka i sankcija nam ne odgovara", rekao je njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian.

Sastanak sa Pompeom je užurbano pripremljen, rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Imamo ozbilje razlike i mislimo da je dijalog najbolji način da im priđemo i izbjegnemo eskalaciju", rekla je Mogerini.

Tri ministra i Federika Mogerini su se prethodno složili oko zajedničkog stava EU, a to je želja da se sačuva iranski nuklearni sporazum i izbjegne eskalacija.

"Mislimo da Iran treba da krene u razgovore umjesto u prijetnje. Oni su loše izabrali usmjeravajući se na prijetnje", rekao je američki izaslanik za Iran Brajan Huk koji je došao u Brisel sa Majkom Pompeom.

On je rekao da je Pompeo želio da podijeli sa evropskim zvaničnicima neke informacije koje nisu do sada javno iznijete.

Francuska, Njemačka i Velika Britanija su tri evropska potpisnika sporazuma potpisanog 2015. sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa, uz Rusiju, Kinu i SAD.

Evropljani žele da sačuvaju sporazum koji prijeti da se raspadne od kada je predsjednik SAD Donald Tramp riješio da povuče SAD iz njega i da uvede sankcije Iranu. Evropljani su takođe pogođeni tim sankcijama jer njihove firme i banke ne mogu više da rade sa Iranom bez prijetnji sankcijama.

"U Evropi smatramo da je taj sporazum potreban za našu bezbjednost. Niko ne želi da vidi Iran sa nuklearnim oružjem", rekao je njemački ministar Mas.

Međutim, Evropljanima se nisu dopale prijetnje iranskog predsjednika Hasana Rohanija, koji je dao Evropljanima 60 dana da nađu neko rješenje za izlaz iz iranske bankarske i naftne izolacije izazvane američkim sankcijama, ili će prestati da poštuje neke od obaveza preuzetih prema tom sporazumu koje se odnose na obogaćivanje uranijuma.

"Zajedno ćemo vidjeti kako da djelujemo da zadržimo taj sporazum i da Iran ostane u njemu. Važno je da EU ostane ujedinjena", rekao je francuski ministar Le Drian.

Mogerini je podsjetila da su do sada Iranci poštovali svoje obaveze prema sporazumu.

Ona je rekla da će početi da primjenjuju mehanizam Insteks (Instex) koji je EU ustanovila da bi se omogućila trgovina sa Iranom pored američkih sankcija.

Međutim Evropljane zabrinjavaju američka vojna kretanja na Bliskom istoku. Vašington je poslao ratni brod i raketni sistem Patriot u Zaliv, gdje se već nalaze nosač aviona i bombarder B-52.

Nekoliko brodova su bili meta mistoriozne sabotaže kod Emirata, javljeno je iz Rijada i Abu Dabija, što je pojačalo tenzije u Zalivu.

"Mislim da nam je potreban period mira, da se uvjerimo da svi razumiju šta druga strana misli. Treba da pazimo da ne vratimo Iran na put ka nuklearizaciji. Jer ako Iran postane nuklearna sila njegovi susjedi će vjerovatno htjeti da postanu nuklearne sile takođe", rekao je britanski ministar Hant i dodao da je to najnestabilniji region na svijetu i da bi tako nešto bio ogroman korak u lošem pravcu.

Poslije Brisela Majk Pompeo putuje za Soči da se sastne sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Preporučujemo za Vas