Kurdske snage: Uhvatili smo ključnog čovjeka Islamske države, državljanina Italije

"Uhapšeni plaćenik otkrio je brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i njenim stranim vezama", dodaje se u saopštenju
124 pregleda 0 komentar(a)
Kurdske snage, američka vojska, Foto: Reuters
Kurdske snage, američka vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2018. 07:46h

Kurdske paravojne snage na sjeveru Sirije saopštile su juče da su uhapsile ključnog čovjeka terorističke organizacije Islamska država dok je pokušavao pobjeći preko granice u Tursku.

"Plaćenik Semir Bogana, italijanski državljanin poznat i kao Abu Hurejre al-Muhadžir ili Abu Abdulah al-Muhadžir, odgovoran za isporuke oružja, uhapšen je 27. avgusta prilikom pokušaja bijega u Tursku, u specijalnoj operaciji naših antiterorističkih jedinica (YAT)", saopštila je milicija YPG sirijskih Kurda, prenosi HINA.

"Uhapšeni plaćenik otkrio je brojne pojedinosti o terorističkoj organizaciji Islamskoj državi i njenim stranim vezama", dodaje se u saopštenju.

Od kad je osnovana 2014. u Iraku i Siriji, Islamska država privukla je u svoje redove brojne inostrane borce.

Irak je u decembru prošle godine proglasio pobjedu nad snagama Islamske države. Uprkos vojnom napretku u suzbijanju te terorističke organizacije, ona još uvijek, prema izvještaju Ujedinjenih nacija (UN) objavljenom u avgustu, u Siriji i Iraku broji između 20 i 30 hiljada boraca.

Prema tom izvještaju, nakon vojnih poraza. redove Islamske države napustio je manji od očekivanog broja stranih boraca. Mnogi su se stopili s lokalnom zajednicom, a dosta njih skriva se u susjednim zemljama.

Bonus video: