Eksplozije u Damasku: Oboreni projektili iz Izraela?

Britanska agencija Rojters prenosi i da je sirijska televizija objavila snimke noćnog neba kroz koje se uzdiže svjetlosni snop uz zvukove eksplozija
1232 pregleda 0 komentar(a)
Damask (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Damask (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Glasne eksplozije odjeknule su sinoć u Damasku, a sirijski državni mediji javili su da neprijateljski projektili dolijeću iz pravca Izraela, koji je prethodno potvrdio da izvodi niz napada unutar Sirije, prenosi Tanjug.

Sirijska vazdušna odbrana je locirala objekte koji dolijeću iz "okupirane teritorije (Izraela i palestinskih teritorija)" i oborila više njih, javila je sirijska državna televizija citirajući vojne izvore, prenio je Rojters.

Britanska agencija prenosi i da je sirijska televizija objavila snimke noćnog neba kroz koje se uzdiže svjetlosni snop uz zvukove eksplozija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji je javila da su eksplozije izazvane izraelskom raketnom paljbom na ciljeve u okolini Damaska.

Kako prenosi Rojters, o napadu se za sada nije oglašavao ni Izrael, koji je, međutim, u više navrata potvrdio da gađa ciljeve u Siriji koji su povezani sa bliskim saveznicima sirijske vlade – Iranom i Hezbolahom.

Izrael smatra Iran svojom najvećom prijetnjom, kao i libanski šiitski radikalni pokret Hezbolah, koji uživa podršku Teherana.

Sirijska protivvazdušna odbrana (PVO) u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, kojom upravljaju ruske trupe, odbila je napad projektilima i dronovima koje su uputile ekstremističke grupe, objavila je sirijska državna televizija.

Rojters prenosi da se u televizijskom izvještaju navodi da su ekstremisti ispalili projektile na ovu bazu koja se nalazi u oblasti Džableh, kao i na područje El Kardahah, u blizini obalskog grada Latakija.

Navodi se da je u Džablehu stradala jedna i ranjeno više osoba.