OPTEREĆENE MREŽE

Japancima ponestaje telefonskih brojeva: Prave kombinacije sa 14 cifara

Ovaj problem nemaju samo Japanci, jer su i korisnici u Velikoj Britaniji 2014. godine u određenim dijelovima zemlje morali unositi petocifreni prefiks
636 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2019. 11:59h

Japansko ministarstvo za komunikacije planira da napravi deset milijardi telefonskih brojeva sa 14 cifara zbog toga što će do 2022. godine vjerovatno ostati bez brojeva s kombinacijama 11 cifara.

Japan Times piše da su tri najveća operatera u zemlji, NTT Docomo, KDDI i SoftBank već odobrili ovaj prijedlog te da bi novi brojevi mogli ući u upotrebu prije kraja 2021. godine.

Deset milijardi telefonskih brojeva će počinjati s prefiksom 020 koji Japan trenutno koristi za Internet of Things uređaje.

Iako su uvedeni početkom 2017. godine, 32,6 miliona od ukupno 80 miliona 020 brojeva u zemlji je već dodijeljeno do kraja marta ove godine. S obzirom da će 5G mreža u Japanu biti u funkciji 2020. godine, broj povezanih uređaja će se vjerovatno povećati, a to će rezultirati većim pritiskom na količinu dostupnih telefonskih brojeva.

Ovaj problem nemaju samo Japanci, jer su i korisnici u Velikoj Britaniji 2014. godine u određenim dijelovima zemlje morali unositi petocifreni prefiks kada su pozivali brojeve, a čak iako je to bilo na lokalnom nivou, počelo je ponestajati brojeva.

Preporučujemo za Vas