Izbore u Australiji osvojila premijerova konzervativna koalicija

"Oduvijek vjerujem u čuda. Australija je čudesna!", kazao je Morison svojim pristalicama u Sidneju, pozdravivši "sve one tihe Australijance"
283 pregleda 0 komentar(a)
Morison, Foto: AP
Morison, Foto: AP

Konzervativna koalicija australijskog premijera Skota Morisona danas je iznenadila odnijevši pobjedu na parlamentarnim izborima i tako prisilila čelnika laburista Bila Šortena, kojega su smatrali favoritom, da prizna poraz.

"Oduvijek vjerujem u čuda. Australija je čudesna!", kazao je Morison svojim pristalicama u Sidneju, pozdravivši "sve one tihe Australijance".

"Jasno je da Laburistička stranka neće uspjeti formirati sljedeću vladu", rekao je poraženi kandidat svojim pristalicama. Najavio je da će podnijeti ostavku na mjesto čelnika stranke te je telefonom nazvao svojeg suparnika "da mu čestita" na pobjedi.

Veliko iznenađenje

Koaliciju na čelu s premijerom u odlasku, konzervativnim liberalom Morrisonom, javna televizija ABC ranije je proglasila pobjednikom, ali nije se znalo hoće li se raditi o većinskoj ili manjinskoj vladi, prenosi Hina.

Rezultati su veliko iznenađenje, posebno za anketare, koji su prije izbora pobjedu predviđali Šortenu, političaru koji vodi računa o zaštiti životne sredine.

Na izbore je u Australiji, u kojoj je glasanje obavezno, izašlo oko 17 miliona birača.

Prvi rezultati upućuju na podijeljeno biračko tijelo, s puno manjih populističkih stranaka i velikom ekstremno desnom strankom koja ima velik politički uticaj.

U posljednjih 12 godina šest premijera

Zemlja je u posljednjih 12 godina imala šestoro premijera, jer niko od njih zbog unutarstranačkih previranja nije izdržao do kraja mandata. Ovoga puta Australijanci se nadaju da će biti drugačije.

Liberalni premijer Džon Hauard bio je posljednji premijer koji je izdržao do kraja svojeg mandata 2007. Od tada ih je zemlja promijenila šestoro.

Premijer u odlasku, Morrison (51), na vlast je došao u avgustu nakon pobune konzervativne frakcije u Liberalnoj stranci protiv Malkolma Turnbula, koji je, tri godine prije, na sličan način smijenio Tonija Abota.

S druge strane nije ništa bolje. Aktuelni vođa oporbenih laburista Šorten (52) imao je ključnu ulogu kada je stranka između 2010. i 2013. tri puta promijenila vođstvo.

Bonus video: