OSUĐENI PRIPADNICI ISLAMSKE DRŽA

Pobuna džihadista u zatvoru u Tadžikistanu, više desetina stradalih

Bezbjednosne snage usmrtile su 24 militanata i ponovo uspostavile mir u zatvoru s 1.500 zatvorenika
754 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Trojica čuvara i 29 zatvorenika ubijeno je u zatvoru visoke bezbjednosti u Tadžikistanu, nakon što su osuđeni džihadisti Islamske države započeli pobunu, objavilo je tamošnje ministarstvo pravde u ponedjeljak.

Ministarstvo je saopštilo da je pobuna počela kasno u nedjelju u zatvoru u gradu Vakdatu, deset kilometara od glavnog grada Dušanbea. Pobunjenici su se naoružali noževima i usmrtili trojicu stražara i pet zatvorenika, prenosi Indeks.

Jedan od inicijatora pobune bio je Bekruz Gulmurod, sin Gulmuroda Kalimova, visokog oficira tadžikistanske specijalne jedinice koji je prebjegao na stranu Islamske države 2015. te je prema podacima ministarstva ubijen u Siriji.

Bezbjednosne snage usmrtile su 24 militanata i ponovo uspostavile mir u zatvoru s 1.500 zatvorenika, dodalo je ministarstvo.

Islamska država, koja se u jednom trenutku teritorijalno prostirala velikim dijelom Sirije i Iraka, a sada je izgubila svoja uporišta, preuzela je odgovornost za još jednu pobunu u tadžikistanskom zatvoru u novembru prošle godine, nakon koje je uslijedio još jedan smrtonosni napad.