Rusija blokirala sastanak SB UN o Siriji: Trebalo je da razgovaraju o ljudskim pravima

Inače, Rusija je najveći međunarodni podržavalac sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, navodi britanska agencija.
3 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2018. 07:01h

Rusija je blokirala kao "neosnovan" sastanak Savjeta bezbjednosti UN, koji je trebalo da bude posvećen situaciji u Siriji kad je riječ o ljudskim pravima, piše Tanjug.

"Ne vidimo opravdanje za ovaj sastanak s obzirom na to da ljudska prava nijesu tema na agendi Savjeta bezbjednosti", rekao je Genadij Kuzmin, zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN, prenosi Rojters.

Na održavanje ovog sastanka pozvala je Francuska i još šest članica Savjeta bezbjednosti, a očekivalo se da će na sastanku govoriti i Zaid Raas al-Husein, visoki komesar UN za ljudska prava.

Kuzmin je zatražio proceduralno glasanje, tokom kojeg je samo osam delegacija glasalo za održavanje sastanka, što je za jedan broj manje od potrebnog broja.

Na strani Rusije su protiv sastanka bili Kina, Bolivija i Kazahstan, dok su Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja i Etiopija bile uzdržane.

Za održavanje sastanka su glasale Francuska, Velika Britanija, Švedska, Poljska, Holandija, SAD, Peru i Kuvajt.

Predstavnici zemalja koji su glasali za sastanak - svi osim predstavnika Kuvajta - kasnije su imali neformalni sastanak.

"Naš Savjet mora da ima sve potrebne informacije kako bismo razumjeli krizu koju analiziramo, uključujući informacije koje se tiču ljudskih prava. A to je naročito slučaj u Siriji", rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr.

Inače, Rusija je najveći međunarodni podržavalac sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, navodi britanska agencija.

Bonus video: