Tramp traži da japanske firme više investiraju u SAD

Vašington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Tramp je istakao kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država
336 pregleda 1 komentar(a)
Tramp na događaju sa predstavnicima japanskih kompanija, Foto: Reuters
Tramp na događaju sa predstavnicima japanskih kompanija, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je japanski poslovni svijet da poveća investicije u Sjedinjene Američke Države, prekorivši pritom Japan zbog značajnog suficita koji ostvaruje u trgovinskoj razmjeni dviju zemalja, o čemu pregovarači razgovaraju u sklopu bilateralnog sporazuma.

Tramp je stigao u Japan u subotu u većim dijelom ceremonijalnu posjetu kojim želi pokazati snažne odnose između dviju država, iako su trgovinski odnosi problematični.

Tokijski toranj Skajtri, najviša zgrada u Japanu, tim je povodom svijetlio u bojama američke zastave. Američki predsjednik biće prvi inostrani zvaničnik kojeg će primiti novi japanski car Naruhito, prenosi Hina.

Sreo se s direktorima japanskih kompanija

Nedugo nakon dolaska, Tramp se u rezidenciji američkog ambasadora Vilijama Hagertija susreo s direktorima japanskih firmi Tojota, Nisan, Honda, Softbank i Rakuten.

Američki predsjednik im je poručio da nije bilo boljeg razdoblja za investiranje u SAD i ponovio da je ranija politika sprečavala ostvarivanje punog potencijala američkog privrednog rasta.

Vašington i Tokio trenutno su u trgovinskim pregovorima. Tramp je istakao kako želi dogovor kojim će se riješiti trgovinski nesrazmjer između dviju država.

"Japan ima značajnu prednost dugi niz godina, no to je u redu i možda je to tako jer nas toliko volite", rekao je.

"Ovim sporazumom želimo riješiti trgovinsku neravnotežu, ukloniti barijere za američki izvoz i osigurati pravednost i recipročnost u našem odnosu", dodao je Tramp.

On će se u nedjelju pridružiti japanskom premijeru Šinzu Abeu na igri golfa, turniru sumo rvanja i večeri.

Dvojica zvaničnika njeguju dobar odnos, što Abe često naglašava u vrijeme kad Vašington razmatra povećanje carina na japanske automobile.

Bonus video: