Islamska država primorana da se vrati korijenima: Novi priručnik za gerilsko ratovanje

“Tužna realnost je da je ISIS i dalje veoma opasan”, kaže Rita Kac, izvršna direktorica obavještajne grupe SITE, koja prati aktivnosti ekstremista
5130 pregleda 0 komentar(a)
Bagdadi ohrabrio sljedbenike da se bore i oslabe neprijatelja iscrpljivanjem, Foto: Reuters
Bagdadi ohrabrio sljedbenike da se bore i oslabe neprijatelja iscrpljivanjem, Foto: Reuters

Nakon što su izgubili teritoriju, borci Islamske države se okreću gerilskom ratu - a propagandni list ove ekstremističke grupe im govori kako da to rade.

Onlajn list “Al-Naba” proteklih nedjelja ohrabruje sljedbenike da usvoje gerilsku taktiku i objavio je detaljna uputstva kako se izvode takozvane “udari i bježi” operacije, piše Rojters.

Ova grupa koristi takvu taktiku u oblastima gdje namjerava da se širi izvan Iraka i Sirije.

ID je ranije pokušala taj pristup, ali nove smjernice govore da ga sada usvaja kao standardnu operativnu proceduru.

Na vrhuncu moći, ID je vladala milionima u velikim djelovima Sirije i Iraka.

Međutim, u martu je izgubila posljednje značajno parče teritorije, sirijsko selo Baguz, i primorana je da se vrati svojim korijenima - stilu borbe koji izbjegava direktno sukobljavanje, slabeći neprijatelja iscrpljivanjem i pridobijajući podršku naroda.

Ovaj pokušaj oživljavanja ID do sada je imao uspjeha, kažu analitičari, i proteklih nedjelja su se desili brojni napadi širom svijeta, uključujući mjesta koja nikad ranije nisu bila meta ove grupe, podsjeća Rojters.

“Tužna realnost je da je ISIS i dalje veoma opasan”, kaže Rita Kac, izvršna direktorica obavještajne grupe SITE, koja prati aktivnosti ekstremista. “Ona ima opremu i podlogu koje su joj potrebne za dizanje pobuna širom svijeta.”

U rijetkom video-snimku koji je u aprilu objavila mreža ID Al Furkan, lider grupe Abu Bakr al-Bagdadi je ohrabrio sljedbenike da se bore i oslabe neprijatelja iscrpljivanjem, naglasivši da je vođenje rata važnije od pobjede.

Rojters piše da je djelovao mračnije nego na njegovom jedinom drugom snimku iz džamije u Mosulu 2014.

Na novom snimku, pored njega je “kalašnjikov”, isto oružje koje se pojavljivalo na snimcima osnivača Al kaide Osame bin Ladena i Bagdadijevog prethodnika Abu Musaba al Zarkavija, koji su koristili taktiku gerilskog ratovanja.

“Djelovao je kao komandant prekaljenih mudžahedina, pobunjeničke grupe, a ne kao razmaženi lider dobrostojećeg kalifata,” kaže Kac. “Njegovo pojavljivanje je totalno mobilisalo pristalice Islamske države širom svijeta.”

Hasan Abu Hanije, jordanski ekspert za islamiste, kaže da ID koristi gerilsku taktiku za privremeno osvajanje gradova kako bi privukla pažnju medija, ali i kao dio novog strateškog pristupa.

“Ovakav rat se pretvorio u strategiju grupe”, kazao je. “U ovom stadijumu oni ga koriste kao rat iscrpljivanjem, kako što je Bagdadi rekao u posljednjem govoru.”

ID je u aprilu objavila da je napala grad Fukaha u Libiji, ubila zvaničnika lokalne vlade i zapalila sjedište gradske straže. “Preuzeli su kontrolu nad gradom na nekoliko sati a potom se bezbjedno vratili u bazu,” saopšteno je o borcima ID.

List “Al-Naba”, jedan od najznačajnijih glasila džihadističke grupe, posljednjih nedjelja objavljuje serijal od četiri dijela, nazvan “Privremeni pad gradova kao metoda rada za mudžahedine”.

U tim člancima, ID poziva borce da izbjegavaju sukobe lice u lice sa neprijateljem - što je ta grupa ranije ohrabrivala.

Objašnjava se kako gerilski borci mogu oslabiti neprijatelja, a da ne pretrpe gubitke. Džihadisti se pozivaju da uzimaju oružje od žrtava i otimaju ili pale njihove vrijedne stvari.

Jedan od ciljeva napada “udari i bježi”, navodi se, je uzimanje talaca, oslobađanje zarobljenika i uzimanje novca od neprijatelja.

Ostali ciljevi su da se “obezbijede potrebe boraca” prikupljanjem novca, hrane, ljekova i oružja “posebno kada je teško osigurati te potrebe jer su borci u slaboj poziciji,” piše u jednom od članaka, kako je prenio Rojters.

Iako nije moguće potvrditi nijednu objavu grupe, ona se oglasila povodom nekih opsežnih operacija.

ID je 18. aprila objavila da je prvi put izvela napad u Demokratskoj Republici Kongo i najavila osnivanje “Centralnoafričke provincije” svog “kalifata”. Grupa je nakon toga preuzela odgovnost za još nekoliko napada u Kongu.

ID je 10. maja objavila da je osnovala provinciju u Indiji. Takođe je saopštila da su borci ID nanijeli gubitke indijskim borcima u Kašmiru.

Istog dana, militanti na motorima su upali u grad na sjeveroistoku Nigerije i otvorili vatru na stanovnike i vojnike u napadu za koji je kasnije ID preuzela odgovornost.

ID tvrdi da je izvela još operacija u Nigeriji i desetine sličnih napada proteklih nedjelja u Avganistanu, Nigeru, Somaliji, Egiptu, Pakistanu, Čečeniji, Šri Lanki i drugdje.

U nekoliko slučajeva, grupa je objavila fotografije metaka, pušaka i drugog oružja koje je navodno oduzela vojnicima.

Izvodeći napade u širokom nizu mjesta, ID se promoviše i dokazuje da može da se reorganizuje i da modifikuje svoju strategiju, kaže Lait Alhuri, jedan od osnivača i direktor gupe Flešpoint, koja prati aktivnost militanata na internetu.

“ISIS privremeno zauzima oblasti, demonstrira snagu, potčinjava lokalne stanovnike, čak regrutuje neke od njih i provocira vlade time što iznosi na vidjelo bezbjednosne propuste ili slabosti. To je veoma važna metoda za rast ID,” smatra on.

Gerilski rat je jeftiniji način za nanošenje štete i grupa koristi tu taktiku u oblastima gdje želi da se širi, poput istočnog Avganistana, sjeveroistočne Nigerije, Somalije, sjeverne Afrike, Indijskog potkontinenta i centralne Afrike, dodao je Alhuri.

“Mediji ove grupe znaju da je važno to naglašavati, ne samo zbog jačanja morala baze podrške,” ističe Alhuri. “Nego je jednako značajno za širenje njenih tragova geografski - praktično stvarajući i šireći zone nemira širom svijeta.”

Pokazatelj da nedostaje boraca i finansija

Rita Kac iz grupe SITE kaže da su ova uputstva za gerilsko ratovanje najdetaljnija koja je ID do sada objavila.

Rječnik je sličan onome koji je korišten u priručnicima koje je prije nekoliko godina Al kaida objavljivala u Saudijskoj Arabiji u svom elektronskom časopisu “Al-Batar”, koji su pružali vojne instrukcije pristalicama i ćelijama širom svijeta.

Novi priručnik ID pokazuje da toj grupi nedostaje boraca i finansija, dodala je Kac.

Kada je izgubila teritoriju, ID je ostala i bez važnog izvora prihoda, uglavnom od poreza i nafte.

“Finansijski, teritorijalno i vojno govoreći, ta grupa je veoma slaba”, rekla je Kac. “Imajući to u vidu, rukovodstvo ID nastoji da oživi takozvani kalifat, posvećujući specijalnu pažnju oblastima izvan Iraka i Sirije.”

Bonus video: