PREGOVORI DA NE BUDU REZULTAT NAREĐENJA

Rohani: Spremni smo na pregovore ako Vašington pokaže poštovanje

Iranski predsjednik je rekao da su do sada pokazali da neće popustiti pred "tiranskom moći"
662 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters
Rohani, Foto: Reuters

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je danas da pregovori sa SAD mogu da se održe samo uz "poštovanje" i u okviru međunarodnog prava, prenijeto je na vebsajtu iranske vlade.

"Mi smo ljudi od razuma i pregovora, ukoliko, i samo: ukoliko sjednemo za pregovarački sto s poštovanjem i u okviru međunarodnog prava, a ne ako su pregovori rezultat naređenja", rekao je iranski predsjednik.

On je rekao da su do sada pokazali da neće popustiti pred "tiranskom moći".

Tenzije između Irana i SAD rastu od 2018. godine, kada se Vašington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom, postignutog 2015. godine. Od tada je Vašington ponovo uveo oštre ekonomske sankcije Teheranu koji je početkom maja najavio da će početi da se ne pridržava obaveza preuzetih po tom sporazumu.

Pozivajući se na iranske prijetnje američkim interesima u regionu, administracija predsjednika SAD Donalda Trampa poslala je nosač aviona i bombardere B-52 u Zaliv, i najavila da će dodatnih 1.500 američkih vojnika biti raspoređeno na Bliskom istoku.

Predsjednik Tramp je ipak u ponedjeljak rekao da SAD ne traže promejnu režima u Iranu, već da žele da tamo ne bude nuklearnog oružja.

Preporučujemo za Vas