Američki biskup uskraćuje pričešće političarima koji podržavaju abortus

"Podržavati zakon koji bebe u materici tretira kao imovinu i dopušta njihovo uništenje bilo kada i iz bilo kojeg razloga, to je zlo", rekao je biskup
580 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki biskup objavio je u četvrtak da uskraćuje pričešće dvojici demokratskih čelnika u Illinoisu zato što podržavaju abortus, prenosi Hina.

Tomas Paprocki, biskup Springfilda, glavnog grada Illinoisa, kazao je da se zabrana odnosi na predsjednike oba doma tamošnjeg parlamenta Majkla Medigana i Džona Kalertona.

Biskup im je objasnio da im je zabranio "najsvetiji aspekt naše katoličke vjere" jer podržavaju zakon koji liberalizuje abortus, postupak koji biskup naziva "gnusnim zločinom i grijehom".

"Podržavati zakon koji bebe u materici tretira kao imovinu i dopušta njihovo uništenje bilo kada i iz bilo kojeg razloga, to je zlo", rekao je biskup.

Parlament Illinoisa je ovog mjesec ukinuo niz ograničenja u postupku abortusa koji su u toj američkoj državi bili na snazi decenijama.

Illinois je time krenuo suprotnim putem od niza južnih država koje su posljednjih mjeseci postrožile svoje zakone o abortusu.

Pričešće je najvažnija od svetih tajni jer vjernicima predstavlja povezanost s Isusom.

Odluka springfildskog biskupa stigla je u vrijeme usred novih kontroverzi o pravu na abortus u Americi.

Države koje su nedavno usvojile strože zakone nadaju se da će Vrhovni sud, u kojem odnedavno većinu čine konzervativne sudije, oboriti sopstvenu presudu u slučaju Roe vs. Vejd kojom je 1973. dopušten abortus na saveznom nivou.

Tokom predsjedničke kampanje 2004. američki biskupi izdali su proglas da političari koji podržavaju abortus, uključujući i tadašnjeg demokratskog kandidata za predsjednika Džona Kerija, nisu vrijedni pričešća.

Bonus video: