Za Njemačku jedino rješenje za izraelsko-palestinski sukob su dvije države

"Slažemo se da je rješenje s dvije države putem pregovora jedino", rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
617 pregleda 0 komentar(a)
Mas i Safadi, Foto: Reuters
Mas i Safadi, Foto: Reuters

Njemačka je u nedjelju u Amanu potvrdila da je takozvano "rješenje s dvije države" - izraelske i palestinske, "jedino" da se okonča taj dugi sukob, dok se očekuje objavljivanje već spornog američkog mirovnog plana.

"Palestinsko pitanje je bilo u središtu naših razgovora", rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Aiman Safadi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim njemačkim kolegom Hajkom Masom.

"Slažemo se da je rješenje s dvije države putem pregovora jedino", nastavio je njemački diplomata.

Nije određen datum za predstavljanje plana Vašingtona za izraelsko-palestinsko mirovno rješenje koje se već dugo priprema.

Sjedinjene Američke Države planiraju da krajem juna u Bahreinu predstave ekonomsku komponentu te svoje inicijative.

Krajem maja, Trampov zet i savjetnik, Džered Kušner je bio na regionalnoj turneji da promoviše taj plan, te se sastao i s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

Obećavajući nove ideje, Kušner je odbijao da govori o takozvanom "dvo-državnom" rješenju koje je decenijama bilo u središtu globalne diplomatije.

U intervjuu objavljenom u subotu u "Njujork tajmsu", američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman je rekao da jevrejska država ima "pravo da zadrži dio Zapadne obale, ali ne cijelu".

Tu palestinsku teritoriju Izrael je okupirao prije više od 50 godina.

Palestinci su već odbacili američki plan jer se administracija Donalda Trampa diskreditovala, kako smatraju, svojim u osnovi pro-izraelskim mjerama, kao što je priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela krajem 2017. godine.

Jordanski i njemački ministar takođe su naglasili važnost Agencije UN za palestinske izbjeglice (Unrva), kazavši da će nastaviti da je podržavaju.

Ta agencija je nedavno odbacila američki poziv za njeno ukidanje.

Sjedinjene Američke Države su 2018. godine objavile kraj isplate svoje godišnje finansijske pomoći od 300 miliona dolara, smatrajući da je zadatak Unrve istekao 70 godina po formiranju Izraela.

Kao saveznik Sjedinjenih Američkih Država, Jordan je čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jerusalimu i domaćin, kažu UN, gotovo 2,2 miliona palestinskih izbjeglica medju ukupno 6,6 miliona svojih stanovnika.

Mas je najavio i bezuslovni kredit od 100 miliona dolara Njemačke Jordanu, pogođenom hroničnim ekonomskim teškoćama.

Bonus video: